Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privata hyresvärdar inte nog

Örebro – rätt plats. En gång var det en slogan för Sveriges sjunde stad. Vem vill inte befinna sig, eller helst bo på rätt plats?

Annons
Tar tillbaka. Vivalla, precis som andra stora bostadsområden, behöver mångfald på alla sätt. arkivbild: Pavel Koubek

Livskvalitet är så mycket. Det privata livet är grunden och spelar utan tvekan störst roll för att känna sig på rätt plats. Sedan följer en rad nivåer som gör det mer eller mindre angenämt att bo på ett ställe.

I Örebro debatteras just nu med hetta två av dessa nivåer av lokal livskvalitet. I går var utförsäljningen av Öbo-lägenheter uppe för beslut i kommunfullmäktige. Socialdemokrater och Vänsterpartiet fick igenom sin återremiss av köpeavtalen mellan det stora kommunala bostadsbolaget och tre privata fastighetsägare. Beslutet ändrar inte affären i sig men var en politisk markering av oppositionen.

Hyresgästföreningen och många andra har argumenterat starkt mot att sälja ut Öbo-lägenheter. Motivet har varit att försäljningen skapar otrygghet hos hyresgästerna. Öbo har för dessa debattörer stått som en garant för bostadskvalitet.

Bostaden och det område man bor i är mycket viktigt för livskvaliteten, helt klart. Öbo är ett bra bostadsbolag, men det finns inga hållbara argument för att privata hyresvärdar i områden som Varberga, Vivalla, Oxhagen och Brickebacken skulle leda till sämre förhållanden för hyresgästerna. Snare tvärtom, få fastighetsägare kommer att ha ögonen på sig som dessa nykomlingar.

Mångfald av hyresvärdar är bra men inte på något sätt nog för att nå de långsiktiga målen med de stora bostadsområdena i Örebro. En blandning av hyreshus, bostadsrätter, villor, små billiga lägenheter och stora dyra lägenheter kan forma de grannskap som blandar människor av olika åldrar, familjesituationer och med olika ekonomiska möjligheter.

Just nu är situationen allmänt rörig. Öbo-styrelens beslut i torsdags att dra tillbaka försäljningen av fastigheter i Vivalla efter påtryckning från den politiska kommunledningen är svårtolkat. Området ska rustas och i denna plan passar inte några enstaka privata hyresvärdar in. Det låter som en överdriven farhåga. Upprustningen i sig är bara av godo.

Den ytligaste formen av lokal livskvalitet manifesteras i striden om mattor eller ej på uteserveringar i Örebro. Här finns bara en sak att säga – låt mattorna vara! De är faktiskt i sin futtighet också livskvalitet.

Mer läsning

Annons