Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Putin har en del kompisar i Europa

Annons
Inbjudan. När Putin ville skapa legitimitet för folkomröstningen på Krim bjöd han in ”valobservatörer”, varav flera kom från Europas främlingsfientliga partier. Arkivfoto: Yves Logghe/TT

Putin har kompisar i Europa. Framför allt bland partier som står Sverigedemokraterna nära. Sverigedemokraternas inofficiella webbtidning, Avpixlat, rapporterar om Krim på ett sätt som skulle kunna vara hämtat från den officiella ryska webbtidningen Rysslands röst eller tv-kanalen Russia Today.

Det har med all rätt rapporterats om medlemmar i det nazistiska Svenskarnas parti, som skickat stödtrupper till ukrainska fascister. Det är mindre känt att sverigedemokrater och deras kompisar i Europa ger sitt stöd till Putin.

Julia Kronlid från Örebro är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Hon är en del av partiets prydliga ansikte. Således sade hon så här om Rysslands agerande gentemot Ukraina:

– Ryssland militära aggression mot Ukraina är oacceptabel och kränker Ukrainas suveränitet att själva få avgöra sin framtid.

Men så finns ju också sverigedemokrater som är mindre prydliga. Där finns till exempel Avpixlat – med sina öppet rasistiska läsarkommentarer.

Avpixlat kommenterar folkomröstningen på Krim så här:

”Några anklagelser eller rapporter om valfusk har inte förekommit”. En intressant kommentar till en folkomröstning som äger rum under rysk ockupation, som har utlysts av en regeringschef med ett parlamentariskt underlag som motsvarar fyra procent av väljarkåren på Krim. En folkomröstningen där det inte ens fanns en antydan till fri debatt. Och slutresultatet – 97 procent för jasidan – kan mätas med valresultat i Nordkorea. Men bland Sverigedemokraternas sympatisörer finns en sympati för Putin. Så det fyller en funktion att ha ett informellt partiorgan som säger något annat än det som framstår som prydligt.

Därtill skriver Avpixlat så här:

”Den tydligaste slutsatsen man kan dra av konflikten och omröstningen är den att nationalstater utan en homogen befolkning är bräckliga. När nation och etnisk/kulturell identitet inte harmoniserar uppstår spänningar som ofta utmynnar i konflikt, inbördeskrig och att länder splittras.”

Med det resonemanget borde alltså omvärlden ha sagt ja till att Tyskland annekterade Sudetområet i Tjeckoslovakien och varför inte de delar av Frankrike där människor talar en tysk dialekt. En av EU:s grundare var för övrigt Robert Schumann, som var tysk medborgare under första världskriget och fransk motståndsman under andra världskriget.

När Putin ville skapa legitimitet för folkomröstningen på Krim valde han att bjuda in ”valobservatörer”, varav flera kom från Europas främlingsfientliga partier, till exempel Nationella fronten i Frankrike och FPÖ i Österrike. I intervjuer i rysk propaganda-tv intygar de att allt har gått rätt till. Detta är partier som Sverigedemokraterna har ett organiserat samarbete med, i European Alliance for Freedom. Riksdagsledamoten Kent Ekeroth är kassör i organisationen och Sverigedemokraterna har donerat pengar.

Så oavsett vad Julia Kronlid säger för att framstå som prydlig, så agerar Avpixlat och Sverigedemokraternas broderpartier för en ”anschluss” av Krim till Ryssland.

Mer läsning

Annons