Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Putins stalinistiska utrikespolitik

Annons
Vinterkriget. Finska soldater under vinterkriget. Sovjetunionen lät utropa en finsk lydrepublik, ”Demokratiska republiken Finland”. En taktik som även Putin använder sig av år 2014. Arkivfoto: TT

Det talas ibland om en ryskvänlig premiärminister på Krim. Det är fel. Han är inte ”ryskvänlig”. Han är en marionett som styrs av president Putin. Och just så här har det gått till flera gånger tidigare i historien när ryska ledare vill ta makten över länder eller delar av länder. Först tillsätts en ny president eller premiärminister av ryska trupper. Därefter ”ber” denna ledare om hjälp från Ryssland. En stalinistisk utrikespolitik.

1939 gick Sovjetunionen till angrepp mot Finland. Formellt var det för att tvinga fram vissa gränsjusteringar. Men redan på krigets andra dag fick medborgarna i Finland klart för sig att Sovjet inte tänkte nöja sig med det. Ambitionen var att införliva Finland med Sovjetväldet. Den första december 1939 utropades ”Demokratiska republiken Finland” i den lilla orten Terijoki. Till statsminister utsågs den finske kommunisten Otto Ville Kuusinen – som bott i Moskva sedan finska inbördeskriget. ”Demokratiska republiken Finlands” regering utfärdade bland annat ett dekret om åtta timmars arbetsdag. Fast Finland hade haft åtta timmars arbetsdag sedan 1919.

Den omedelbara effekten av vinterkriget blev den motsatta mot vad Stalin hade tänkt. Motsättningarna mellan de röda och de vita från inbördeskriget läktes. Finland stod enat inför det nya hotet.

Otto Ville Kuusinen blev kvar som en grå eminens i Kreml. Han ligger begravd bland sovjetiska dignitärer.

1968 ockuperades Tjeckoslovakien av trupper från Warszawapakten. Det tjeckoslovakiska kommunistpartiet, under ledning av Alexander Dubcek hade genomfört en rad demokratiska reformer, vilket i Moskva betraktades som ett hot mot de statsbärande kommunistpartierna i Öst- och Centraleuropa. Efter ockupationen tillsattes en lydregim under ledning av Gustav Husak. Men formellt hette det att styrkor från Warszawapakten hade bjudits in till Tjeckoslovakien för att bevara socialismen.

I december 1979 invaderade Sovjetunionen Afghanistan och mördade presidenten Hafizullah Amin. I stället installerades Babrak Karmal som ledare i Afghanistan. De båda tillhörde olika fraktioner av det afghanska kommunistpartiet. Den sovjetiska propagandan blev komisk. Först sades det att de sovjetiska trupperna kommit till Afghanistan på inbjudan av Afghanistans regering (som leddes av Hafizullah Amin). Och sedan avfärdades Hafizullah Amin som CIA-agent.

Även USA har använt sig av metoden att störta obehagliga regimer under det kalla kriget. 1953 störtades den iranske premiärministern Mohammad Mossadeq i en militärkupp som iscensattes av CIA. 1963 störtades den sydvietnamesiske presidenten Diem. 1973 störtades Chiles president Allende. Bara för att nämna några exempel.

Men USA:s utrikespolitik har moderniserats, medan den ryska utrikespolitiken fortfarande utgår från att världen består av intressesfärer.

USA:s invasion i Irak kan nämnas som ett exempel på att USA även i vår tid förbehåller sig rätten att klicka på ”regimbytarknappen”. Men resultatet av USA:s invasion av Irak blev att det irakiska folket fick rösta i ett parlamentsval för första gången i historien. President Putin har gjort sitt eget land till en korrupt diktatur – och vill gärna att länderna kring Ryssland styrs av liknande system.

Mer läsning

Annons