Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Quick blir historisk - igen

Annons

Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han numera heter, är för alltid inskriven i historieböckerna. Men berättelsen om honom är på väg att ändras. Fram till nu har han varit Sveriges första seriemördare. Det finns det domar på. Men mycket talar för att han är historisk på ett annat sätt – att han är utsatt för en rättsskandal av historiska dimensioner, oskyldigt dömd för åtta mord.

I Nationalencyklopedins avsnitt om seriemördare står det bland annat följande: ”Omtalade seriemördare är Jack the Ripper och Thomas Quick.”

Jack the Ripper mördade sex prostituerade kvinnor mellan den 7 augusti och 10 november 1888 i East End i London.

Om Thomas Quick hoppades på att få en plats i en uppslagsbok, när han erkände ett 20-tal mord, så lyckades han väl.

Men sedan tog han tillbaka sina erkännanden.

Thomas Quick fick resning i fallet med den israeliska turisten Yenon Levi, som mördades i Dalarna 1988. Det innebär att rättsprocessen ska göra om. Nu säger åklagaren att bevisningen inte håller. Thomas Quicks erkännande är fullt av motsägelser och bevisningen håller inte. Åklagaren lägger ner åtalet.

Formellt innebär inte åklagarens beslut ett frikännande. Men det är svårt att se att det kan sluta på något annat sätt.

Om Thomas Quick har dömts för ett mord på felaktiga grunder, måste även de övriga sju fallen prövas på nytt.

Vi har ett bra rättsväsende i Sverige. Vi har oberoende domstolar. Åtalade har rätt att anlita försvarsadvokat. Åklagare har skyldighet att agera opartiskt – de ska redovisa även sådana uppgifter som talar mot att den misstänkte är skyldig.

Men rättsskandaler inträffar ändå.

Det är svårt att komma förbi tanken att de som var inblandade i rättsprocesserna kring Thomas Quick kände historiens vingslag. Drivkraften att få vara med om något historiskt kan ha bidragit till att utredningen sköttes slarvigt, att sådant som talade emot Thomas Quicks skuld förtegs, att hans erkännanden accepterades alltför lätt av terapeuter, poliser, åklagare – och till slut även av domstolarna.

Det är för tidigt att frikänna Thomas Quick för alla de mord han dömts för. Men att han dömts på felaktiga grunder för ett enda mord är illa nog.

Mer läsning

Annons