Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Raka rör måste gälla också i Örebro

Annons

Lite tillspetsat bygger marknadsekonomi på ett ömsesidigt förtroende.

Även entreprenörer måste följa anvisningar.

Ett företag lovar att de ska leverera en vara som håller en viss standard. Om så inte sker går det att vända sig till en annan leverantör. När ryktet sprider sig kommer inte heller några andra att vända sig till den leverantör som man vet säljer undermåliga varor.

Det kan verka som en struntsak men det leder till läckage, ett större renoveringsbehov och handlar slutligen om förtroende.

Det kommunala bolaget Futurum här i Örebro har råkat ut för sådana leverantörer när det gäller rör till sina fastigheter. Entreprenörer som skulle installera rör har använt undermåligt material och fuskat med bland annat dimensionen på rören. Det kan verka som en struntsak men det leder till läckage, ett större renoveringsbehov och handlar slutligen om förtroende. Futurum måste kunna lita på att den som gör jobbet använder det material som har utlovats och följer rätt anvisningar. Men en invändning kan vara att man vid upphandlingar ställer krav på energiförbrukning, men inte på isoleringsstorlek och rördragning ritas därför upp i förväg för att matcha kravet på energiförbrukning. Men "då förutsätter vi så klart att ritningen följs" för att citera Per Gawellin som är affärsområdeschef på fastighetsbolaget Castellum. Detta verkar inte heller ha gjorts och detta visar också varför de kontrakterade entreprenörerna inte är vuxna uppgiften.

Det behövs inte heller någon regeländring.

Kort och gott handlar det om slarv och Lars Johansson (C) som är ordförande för Futurum har därför helt rätt när han kräver "gör om - gör rätt". Men efteråt bör de entreprenörer som har fuskat inte få en enda kund till. Det behövs inte heller någon regeländring. Företagen som velat fuska ska inte få ett enda kontrakt till och så kan andra fastighetsbolag informeras om att de helt enkelt inte håller vad de lovar. Då kommer de inte få några fler kunder och problemet är därmed åtgärdat. I det här fallet är marknaden helt enkelt en hård och rättvis domare.

Mer läsning

Annons