Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räntesänkning räcker inte: Vi behöver mer Europa

Det räcker inte med en räntesänkning, för att företagaren i Hallsberg eller Lindesberg ska få mer att göra.

Annons

Att riksbanken sänkte räntan var väntat. Nu är styrräntan noll. Riksbankens räntepolitik borde tidigare ha anpassats efter läget i både Sverige och Europa. Men nu är vi där vi är.

Så vad är nästa steg? Det är mer samordning i Europa.

En gång hade Frankrike en finansminister som hett Jacques Delors. Han tillträdde under den socialistiske presidenten François Mitterrand i början av 80-talet. Hans uppgift var att stimulera den franska ekonomin, så att hjulen skulle börja snurra. Och hjulen började mycket riktigt snurra. Fast inte i Frankrike, utan i Tyskland.

Hans slutsats: Europas ekonomier borde vävas samman ännu mer. Jacques Delors blev ordförande i EU-kommissionen. Dagens EU är i allt väsentligt ett förverkligande av de idéer som Delors drev: Fri rörlighet för arbetskraft – en sjuksköterska som är utbildad i Sverige ska kunna jobba även i ett annat EU-land utan en massa krångel. En gemensam marknad, där företaget i Lindesberg eller Hallsberg inte behöver modifiera en produkt för att passa olika länder i EU. En gemensam europeisk valuta. Fri rörlighet för kapital.

Redskapen för att ta Europa ur krisen finns alltså där. Men då krävs också att länderna i Europa agerar gemensamt. Inte så att de ska göra exakt samma saker. Men de länder som har den ekonomiska styrkan måste ta på sig att dra Europa framåt. Sverige är ett sådant land. Tyskland ett annat. Länder som Italien och Grekland har andra saker de borde ta itu med – att få bort stelbenta strukturer som hindrar ekonomisk utveckling.

Vi ska vara glada över att Sverige hör till de länder som kan vara draglok i Europa – och vi har haft stor nytta av det EU som Jacques Delors drog upp riktlinjerna för. Men riktig fart blir det först när Europa som helhet växer. Det kommer företagen i Hallsberg, Lindesberg, Örebro och andra delar av länet att märka.

Mer läsning

Annons