Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt att bomba

Annons

Sent på torsdagskvällen beslöt FN:s säkerhetsråd att införa en flygförbudszon över Libyen. Dessutom ska ”alla nödvändiga åtgärder” vidtas för att skydda civila i landet. Det är en omskrivning för militärt våld.

Kommer resolutionen för sent? I så fall blir det ytterligare ett i raden av misslyckanden på grund av att FN reagerat för sent och med för lite kraft.

Men om resolutionen kan verkställas tillräckligt snabbt kan FN:s skamfilade rykte i någon mån återupprättas.

Om Gaddafis regim lyckas slå ner upproret skulle det få förödande konsekvenser. Det är sannolikt att det skulle bli en upprepning av det som hände i Srebrenica sommaren 1995, då serbiska styrkor mördade cirka 8 000 muslimska män.

Det var en moralisk skyldighet för FN:s säkerhetsråd att agera mot Gaddafi. Att Arabförbundet uttalat sig för en flygförbudszon innebar en press på Ryssland och Kina att åtminstone inte lägga in sitt veto.

I förra veckan sade EU:s stats- och regeringschefer så här:

”Överste Muammar Gaddafi måste omedelbart lämna ifrån sig makten. Hans regim har förlorat all legitimitet och är inte längre en samtalspart för EU.”

EU har alltså gjort ett långtgående åtagande att inte ha några kontakter med Gaddafis regim. EU-ländernas ledare utgick kallt från att Gaddafis tid vid makten var över. Strax därefter vann regeringsstyrkorna i Libyen den ena segern efter den andra mot de illa utrustade rebellerna. En attack mot rebellernas huvudfäste var redan på gång.

Det blir nästan omöjligt för EU att hantera en återgång till ett ”stabilt” Gaddafi-styre i Libyen, efter det uttalande som stats- och regeringscheferna antog i förra veckan. Antingen skulle EU helt bryta kontakterna med ett av de viktigare länderna i Afrika. Eller också skulle unionens trovärdighet sättas på spel.

Och så finns det ett skäl till att ge rebellerna ett handtag. Vi vill gärna att människorna i norra Afrika satsar på ett sekulärt styre, med demokratiska fri- och rättigheter. Om Europa sviker, har libyerna alla skäl i världen att söka stöd från något annat håll. Det vore att öppna dörren för extrema muslimska grupper som vill exploatera missnöjet med Gaddafis regim.

Det är rätt att bomba Gaddafi-regimens ställningar om det är vad som krävs för att förhindra en massaker.

Mer läsning

Annons