Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt att prata med Iran – trots allt

Å en sidan töväder mellan Iran och omvärlden. Å andra sidan slår antalet avrättningar i Iran nya rekord.

Annons

Förra året avrättades över 600 personer i Iran. Och de första veckorna efter årsskiftet intensifierades antalet avrättningar i det land som Carl Bildt just nu besöker.

På presskonferensen med Carl Bildt och hans iranske kollega Mohammad Javad Zarif på tisdagen utväxlades artighetsfraser. Både Carl Bildt och Mohammad Javad Zarif konstaterade att Sverige och Iran har olika uppfattning om mänskliga rättigheter. Det talades om fortsatt dialog. Sådana uttalanden ger knappast någon vägledning om vart samtalen är på väg. Men det diplomatiska fikonspråket är ofta formulerat just för att vara luddigt. På frågan om varför iran censurerar internet, skyllde Zarif på risken för spridning av pornografi.

Ska vi prata med en regim som gör sig skyldig till så grova övergrepp mot de mänskliga rättigheterna som Iran? Ska vi prata med en regim som genomför offentliga avrättningar? Ska vi prata med en regim som blockerar sina egna medborgare från att använda twitter, men där presidenten ändå håller sig med ett twitterkonto?

Ja, just nu är det rätt tillfälle att prata med Iran. Regimen har backat ett steg om sitt kärnenergiprogram. Både regimen och iranier i allmänhet har ett akut behov av att få sanktionerna upphävda. Många iranier är hjärtligt trötta på isoleringen och den religiösa regimen.

Om samtalen med Iran kan leda till att fler iranska studenter får plugga i Sverige, att svenska företag kan etablera sig i Iran, att forskare från Sverige och Iran kan samarbeta. Ja, då har vi skapat öppningar som gör det svårare för regimen att pracka på sina medborgare en förvriden världsbild. Men en förutsättning är att regimen i Iran till slut går med på en uppgörelse om kärnenergiprogrammet. Ett Iran med kärnvapen kan omvärlden aldrig acceptera. Bildt måste dessutom fortsätta tjata om mänskliga rättigheter.

Mer läsning

Annons