Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt att resa ännu mer!

Det är bra om människor reser ännu mer – även från Örebro flygplats.

Annons

På måndagen ska mark- och miljödomstolen avgöra om Örebro flygplats ska få bygga ut, bland annat en längre bana. Flygplatsledningen hoppas att det ska leda till att ökad trafik – och att förlusten ska vändas till vinst. Naturskyddsföreningen vill helst att flygplatsen stängs.

Vi skulle naturligtvis kunna se detta i ett strikt lokalt perspektiv – väga nyttan för lokala företag mot problem med buller och utsläpp. Men frågan är betydligt större än så.

Resandet är en enorm kraft för utveckling. Nätet i all ära. Men en konversation på Twitter eller Facebook kan inte ersätta ett möte IRL (in real life).

Örebroaren som reser till Thailand eller Kina bidrar till den största minskningen av fattigdom som vi sett i historien. Varje minut är det 220 människor som lyfts ur fattigdom. Det sker genom att vi köper prylar. Det sker genom att vi som turister förbrukar pengar i andra länder.

Därtill finns en politisk effekt. I november förra året kunde turister från det kommunistiska Kina bevittna hur det gick till när det hölls kommunalval i Taiwan. Riktiga kommunalval, där väljarna fällde avgörandet. Svenskar som reser till Taiwan bidrar också till utvecklingen i den enda delen av Kina som är en fungerande demokrati.35 000 unga iranier pluggar i andra länder, bland annat i USA. Där kan de läsa sådant som är förbjudet i hemlandet. Vi vet att det finns otålighet bland unga iranier mot den egna regimens restriktioner.

Ska du resa från Iran till USA, så är det med flyg. Ska du resa från Örebro till Thailand så är det med flyg. Något annat är inte realistiskt.

Det innebär inte att vi ska nonchalera miljöaspekten. Dagens flygplan släpper ut 70 procent mindre växthusgaser än för 40 år sedan. Vi ska kräva att flygbolagen driver på den utvecklingen. I Europa skulle snabbtåg på sikt kunna konkurrera med flyget, men vi är inte där på långa vägar.

Att stänga flygplatser eller driva en politik för att minska långa resor med flyg är inte någon bra idé.

Mer läsning

Annons