Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt att rota hos barn?

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Ett barn slits från sitt hem till en statlig behandlingsinstitution. Ska barnet dessutom stå ut med att någon rotar runt i hans eller hennes grejer?

Ja, tyvärr måste det vara så. Det kan faktiskt vara ett övergrepp att inte genomföra så kallade visitationer.

Regeringen har lagt fram ett lagförslag som säger att statliga institutioner som tvångsvårdar barn och ungdomar ska få genomföra kroppsvisitationer och rumsvisitationer, även om det inte finns någon särskild misstanke.

Det handlar ofta om barn och ungdomar som strular – som begått brott och missbrukat droger. En del av dem är tvångsomhändertagna enligt lagen om vård av unga. En del av dem har dömts till sluten ungdomsvård. En påföljd som infördes för att det blev ohållbart av våra domstolar att överlämna unga brottslingar till socialtjänsten. Ungdomar som begått svåra brott fick inte den behandling de borde ha fått, när socialtjänsten tyckte att det skulle bli för dyrt eller för besvärligt. Så i stället skickar nu domstolen dessa ungdomar direkt till slutna institutioner för en viss tid.

Men även den som har begått kriminella handlingar har rätt att bli behandlad med värdighet. Visitationer skulle kunna användas för att trakassera. En uppstudsig ung intagen skulle kunna bli utsatt för den ena visitationen efter den andra.

Men det finns också en annan sida. Om det visar sig att en av de intagna ungdomarna har smugglat in både vapen och droger, kommer många att fråga: Varför gjorde personalen ingenting? Att inte upptäcka sådant är också ett övergrepp på den unge. Vuxna måste sätta gränser. Om inte det sker på våra slutna ungdomshem – när ska det då ske?

Så regeringen har rätt på en punkt: Det är rätt att låta personalen göra visitationer.

Men regeringen har också fel. Den säger att visitationerna inte ska behöva dokumenteras.

De som utövar tillsyn över ungdomshemmen måste kunna granska åtgärden. Då måste den journalföras. Institutionerna måste själva kunna följa sina åtgärder. Om det är ett mönster att en viss intagen utsätts för visitationer, utan att något hittas. Ja, då är det dags att vidta åtgärder – mot personalen.

Mer läsning

Annons