Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt att sänka skatten

Redan nästa år skulle Örebro kunna sänka kommunalskatten med 20 öre, tror kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme. Det är ett bra förslag.

Annons

Staffan Werme säger också att han vill ha en kraftig minskning av antalet förtroendevalda i Örebro kommun. Det är ett dåligt förslag.

Socialdemokraterna vill helst se Moderaterna som sina huvudmotståndare i kommunalvalet i Örebro. Men det kan bli svårt – om kommunstyrelsens ordförande gör ett tydligt åtagande att sänka skatten.

I sak finns det goda skäl att överväga en skattesänkning. Örebro har en relativt hög kommunalskatt.

Visst finns det behov som inte är tillgodosedda. Visst finns det fortfarande hål att stoppa pengar i. Visst finns det äldreboenden och skolor som skulle behöva fler anställda.

Men en alltför hög skatt leder till att ekonomin stryps – vilket också slår tillbaka på kommunens ekonomi.

En skattesänkning med 20 öre skulle å ena sidan minska Örebro kommuns intäkter med 50 miljoner.

Å andra sidan skulle ytterligare 50 miljoner kronor stimulera ekonomin utanför den offentliga sektorn. Taxichauffören skulle få ytterligare någon körning, livsmedelshandlaren skulle sälja lite mer och frisören skulle få någon kund till.

Visst är det så att vi måste ha relativt höga skatter om vi ska finansiera en bra skola och en anständig äldreomsorg. Men en kommuns ekonomi blir inte automatiskt starkare ju högre skatten är. Det måste också finnas utrymme för privat konsumtion.

Staffan Wermes utspel bidrar till en tydlighet inför valrörelsen. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer att säga nej till en skattesänkning.

Men när Staffan Werme talar om att skära ner antalet förtroendevalda låter han som en blandning av gråsosse och de gamla Moderaterna. Trenden i landet är tydlig. Fritidspolitikerna får allt mindre utrymme och allt lägre status. Går vi tillbaka några årtionden var det hundratusentals människor som hade politiska förtroendeuppdrag. Vi är nu ner i ungefär 32 000. Och det fortsätter att minska.

Det finns faktiskt en poäng med att människor har en granne som sitter som ledamot i en nämnd.

I stället för att skära ner på antalet fritidspolitiker borde Örebro kommun gradera upp deras status och höja deras arvoden. Att anpassa sig efter gråsossar och Moderater är inte särskilt liberalt.

Mer läsning

Annons