Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt att släppa fram SD

Sverigedemokraternas valaffischer på bussar i Södertälje är inte – och ska inte vara – en arbetsmiljöfråga.

Annons

Ett skyddsombud från fackförbundet Kommunal stoppade valaffischer från Sverigedemokraterna som skulle sitta på bussar i Södertälje. Beslutet upphävdes senare av Arbetsmiljöverket.

Om en viss politisk valaffisch ska tillåtas eller inte, måste utgå från objektiva kriterier. Är det en affisch som avser att hetsa mot en viss folkgrupp? Är det en affisch som är sexistisk? Är det en affisch som på något sätt kan tolkas som en uppmaning till brott? Eller är påståendena så uppenbart osanna att affischen inte kan accepteras? Det måste vara möjligt för uppdragsgivaren (i detta fall Sverigedemokraterna) att i förväg veta vad som är okej och vad som inte är okej.

Det må vara att fackförbundet Kommunal anser att valaffischerna från Sverigedemokraterna är osmakliga, felaktiga, dumma, idiotiska eller vad du vill. Men det är inte så normerna för politisk affischering ska utformas. En del människor blir provocerade av Sverigedemokraternas nationalism. Andra blir provocerade av att Vänsterpartiet propagerar för socialism. En del blir provocerade av att Moderaterna gillar låga skatter. En del blir provocerade av en valaffisch som säger att Sverige ska vara ett välkomnande land för flyktingar och arbetskraftsinvandring.

Ett av motiven från Kommunals sida är att många i Södertälje är invandrare och skulle kunna känna sig provocerade av Sverigedemokraternas valaffischer. Ja, och ...? Det är faktiskt inte det som är grejen. Det handlar om ett lagligt politiskt parti, som vill framföra sitt budskap. Och det är svårt att se att budskapet skulle falla utanför de ramar vi har för vad som är okej att säga. Därför var det bra att Arbetsmiljöverket upphävde beslutet av Kommunals skyddsombud. Något annat var inte möjligt. Vad vi tycker om innehållet i Sverigedemokraternas politik är en helt annan sak.

Mer läsning

Annons