Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt av Åsa Romson – fel i program

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Tänk vad rätt Åsa Romson hade i sitt tal på Miljöpartiets kongress i Örebro. Och så fel det står i Miljöpartiets program.

I sitt tal på kongressen talade Åsa Romson om hur stora multinationella företag är med och driver utvecklingen för modernare och mer miljövänlig teknik.

– Nu har Apple tagit upp jakten på Tesla i batteriutvecklingen, förkunnade hon.

– Det gick snabbt att gå från tegelstenstelefon till smarttelefon. Det kommer att gå snabbare att gå från kombi på heltid till smartcar på deltid.

Jajamän, i en marknadsekonomi med tillväxt går det att driva utvecklingen framåt mot mer miljövänlig teknik. Och inte bara det. Medan du läser den här texten är det 220 personer som övervinner extrem fattigdom per minut. En utveckling som drivs av att stora företag som Apple driver tillverkning i fattiga länder. Och så slår jag upp Miljöpartiets partiprogram. Ordet tillväxt nämns nio gånger i programmet. Och alla gånger nämns tillväxt som något problematiskt. Typ så här: ”Ständig ekonomisk tillväxt i traditionell bemärkelse är inte möjlig på en planet med begränsade resurser.”

Nej, jag påstår inte att tillväxt alltid är bra. Jag kan bli bekymrad över Kinas ekonomiska tillväxt delvis drivs av koleldade kraftverk. Vi kan tycka vad som helst om kärnkraften. Men kärnkraft vore faktiskt ett bättre alternativ för Kinas del.

Jag ser fram emot den dag då vanliga svenska familjer anser att en elbil är ett vettigt köp i stället för bensinslukande bil.

Och som Åsa Romson sade i sitt tal: Visst är det glädjande att Apple driver på för bättre batterier, vilket i förlängningen kan leda till att vi får så bra batterier att det går att driva en smartcar.

Hon nämnde också biltillverkaren Tesla, som i dag tillverkar exklusiva miljöbilar som bara personer med mycket god ekonomi har råd att köpa. Men på sikt kan Teslas teknikutveckling också leda till att tekniken blir billigare.

Men i en ekonomi som krymper eller står still, kommer folk inte att stå i kö för att köpa vare sig Tesla-bilar eller någon annan miljövänlig teknik. Det borde skrivas in i ett program för ett parti som sätter miljön som sin allra främsta fråga. Då skulle programmet stå i bättre samklang med vice statsminister Åsa Romsons beskrivning av ett multinationellt företags utveckling av ny och bättre teknik.

Till kongressen fanns ett förslag om att Miljöpartiet skulle vara en motpol mot symbolpolitik. Motionen avslogs. Ett tecken på att Miljöpartiet har blivit ett parti bland andra. Ett parti som agerar mer taktiskt. Ett parti där det finns en ”lagom stor” klyfta mellan proklamationerna i partiprogrammet och den praktiska politiken. Ett parti där gräsrötter oroligt undrar om regeringstaburetterna leder till alltför stora kompromisser med de höga idealen.

Miljöpartiet bildades 1981 som ett ”alternativrörelsernas”. Ett parti som stod långt utanför etablissemanget. Men sedan 1998 har alla regeringar varit beroende av Miljöpartiet i åtminstone någon tung fråga.

Mer läsning

Annons