Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt svar är skolan

Annons

Barnfattigdomen ska halveras till år 2020. Det är målet för den politiska ledningen i Örebro kommun. Ambitionen är helt rätt. Det finns ett sätt att förverkliga målet.

Socialdemokraterna lovade kamp mot barnfattigdomen inför valet i Örebro och var vågade nog att göra utfästelsen mätbar. Det är hedersamt. I och för sig finns det en smitväg eftersom det talas om ”mål”. Mål kan vi alla ha. Att lova är något annat.

Men det är egentligen ointressant. Betydligt mer angeläget är den verklighet som finns. Den kartläggning som nu presenterats visar med obehaglig tydlighet att Örebro är en delad stad.

För den som känner staden är listan över bostadsområden kopplad till fattiga och rika ingen överraskning. Vi vet redan att de som tjänar bra, och där barnen växer upp i ekonomiskt trygga miljöer, bor i Sörby, Adolfsberg, Almby, Lillån och Norra Bro. Motsatsen finns i Vivalla, Brickebacken, Baronbackarna och Varberga, för att ta några exempel.

Vi ska ta forskningen till hjälp, säger Lena Beime (S) i dagens NA. Det låter bra, men är också ett tecken på beslutsångest. För vi vet redan vad som ligger bakom det faktum att tusentals barn i Örebro växer upp i familjer som har det svårt ekonomiskt.

Ett huvudskäl är att föräldrarna är arbetslösa och många lågutbildade. Det hänger ihop. Visst kan kommunen agera, men ytterst begränsat Arbetsmarknaden beror av landets ekonomi i stort och av lagar och konjunkturer.

Kommunen har större makt att rikta insatser mot barnen direkt så att de, även om de kommer från fattiga förhållanden, får möjligheten att bryta sig loss. Där spelar skolan en avgörande roll.

En skola som tar till vara alla barn, oavsett bakgrund och personliga förutsättningar, är det bästa sättet att bekämpa barnfattigdomen. Klassrummet och skolan ska vara en plats där alla ska mötas som jämlikar. Och alla barn ska få chans att gå ut med kunskaper för livet - och arbetsmarknaden.

Det gäller för Örebropolitikerna i ledningen att prioritera. Det går inte att smeta ut ambitionen jämnt för då är risken stor att ingenting händer.

Det är också i skolan som barn från Brickebacken, Sörby, Vivalla och Adolfsberg kan mötas. Som jämlikar.

Mer läsning

Annons