Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt vård viktigast

Det var fel att tvångsvårda den i dag 16-åriga flickan från Örebro. Regeringsrätten gav flickan och hennes mamma rätt och 16-åringen fick omedelbart flytta hem. I dag berättar NA på nyhetsplats om domen som kommer att påverka alla beslut om omhändertagande enligt LVU, eller som det egentligen heter ”Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga”.

Annons

Regeringsrätten är den högsta förvaltningsdomstolen, på samma nivå som Högsta domstolen. Domen blir alltså prejudicerande.

LVU handlar om att besluta om tvångsvård av barn. När det inte längre går att komma överens med barnen och föräldrarna om frivilliga metoder, har samhället ett rättsligt system som kan ingripa med tvång. Syftet är att hjälpa barnet och ge den vård som bedöms som mest lämplig.

Tvångsvård är ett ytterst dramatiskt ingrepp i en ung människas liv. Det är grundläggande i ett samhälle att starka lagar skyddar den enskildes rätt. Sociala myndigheter och domstolar har en alldeles särskilt grannlaga uppgift, att hela tiden se till barnets rättigheter i den kompakta vuxenvärlden.

LVU kritiseras från många håll, och synpunkterna kommer från motsatta håll. En del av kritiken går ut på att det är alldeles för lätt att skilja barn från sina föräldrar, även om hemförhållandena är rent skadliga. Och så finns den motsatta sidan, som med det uppmärksammade fallet ”Louise”, flickan som inte omhändertogs trots upprepade övergrepp av en missbrukande pappa.

I den aktuella domen skriver Regeringsrätten att det var fel att tvångsvårda Örebroflickan, eftersom hennes destruktiva beteende berodde på en psykisk störning. För att vårdas enligt LVU får denna koppling inte finnas, enligt rätten.

Faktum kvarstår att flickan hade stora problem. Rätten valde att slå ner på ett orsakssamband mellan diagnos och symptom. Själva symptomen finns kvar, det ”socialt nedbrytande beteendet”. Den rättsliga experten som NA talat med anser att rätten missat lagens syfte – att ge rätt vård.

Det är utan tvekan denna rätt som är det viktigast, att ge unga människor vård av hög kvalitet och på ett rättssäkert sätt. Lagar och domstolar är verktygen. Möjligen kan Regeringsrättens dom på detta sätt bli till nytta.

Mer läsning

Annons