Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätten att tala fritt

Annons

Nu har det hänt igen. Ett politiskt ungdomsförbund har burit sig illa åt. I helgen var Ung vänster på plats i samband med att Kristdemokraterna hade torgmöte i centrala Örebro. De unga vänsterpartisterna delade ut ”förfalskade” flygblad.

Kristdemokraterna har polisanmält företrädare för Ung vänster. För varumärkesintrång. Brottsrubriceringen är onekligen intressant som politiskt fenomen. Lite som att åsikter har copyright. KD-representanterna är i alla fall ordentligt upprörda över tilltaget.

Nu är det inte så att Ung vänster har tagit över KD:s åsikter. Ett sådant förlamat tillstånd där alla tycker lika gäller inte. Tack och lov. Ung vänster har ockuperat kristdemokratiska ståndpunkter och förvrängt dem.

I april inträffade en likartad incident i Örebro. Då var det Moderata ungdomsförbundet som delade ut flygblad med bilder på Stalin, Lenin och Lars Ohly tillsammans när Vänsterns partiledare höll tal på ett torg i Örebro. Då var det företrädare för Vänstern som var mycket upprörda och hävdade att tilltaget var ett hot mot mötesfriheten. Brösttoner alltså. Mötesfriheten är inte vad som helst utan en del av den svenska grundlagen.

I dag kan vi alla konstatera att det finns många kålsupare i den unga politiska praktiken i Örebro. Ungdomar brukar stå för en svartvit världsbild, partiell dövhet och hett engagemang. Med åldern kommer gråskalorna, stora öron och de tillbakahållna känslorna.

Ung vänster har varit inblandad på båda sidorna i dessa konflikter, både som offer och förövare. Mussie Ephrem, som sitter för Vänsterpartiet i Örebro kommunfullmäktige, tar avstånd från sina unga partikamraters agerande. Det är helt emot spelets regler, säger han.

Visst har Mussie Ephrem rätt. Det är döden för den demokratiska debatten om människor hindras från att framföra sina åsikter.

Vi måste däremot vara väldigt försiktiga med att fördöma olika sätt att uttrycka åsikter.Unga människor kan ha mindre salongsfähiga sätt att agera, sätt som kan verka stötande på äldre. Med ett hett temperament finns det risk att mindre lämpliga uttryck slinker med.

Därför måste det vara högt i tak i alla politiska rum. Risken är annars uppenbar att elitens finspråk får en tråkstämpel och fjärmar ungdomar från engagemang.

Mer läsning

Annons