Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätten till en bostad

Annons

En alkoholiserad gubbe som sover på en offentlig toalett. Det är bilden av en hemlös i Sverige. Men den stämmer inte längre. Det kan lika gärna vara ett barn.

Antalet hemlösa i Sverige ökar visar rapporten från Socialstyrelsen som kom i går. Under mätveckan i maj förra året var 34 000 människor utan egen bostad. Det är nästan 4 000 fler än hela Karlskogas befolkning.

Trots den kraftiga ökningen finns det positiva inslag. Uteliggarna har minskat från 950 till 280 personer i hela landet jämfört med den tidigare undersökningen 2005. Det är förmodligen ett resultat av att kommunerna tagit sitt ansvar.

Den stora ökningen finns i gruppen ”långsiktiga boendelösningar”, som det heter på socialstyrelsespråk. Det är försökslägenheter, träningslägenheter och andra bostäder där kommunens socialtjänst står för kontrakten. Den utvecklingen visar också på att kommunerna som helhet tar sitt ansvar.

Det illavarslande är att i denna växande grupp finns många barnfamiljer. Enligt kartläggningen lever 400 barn och ungdomar i Sverige i dag utan ett eget hem att gå till. Visserligen har de tak över huvudet, men de har inte den trygghet, som hemmet kan ge, och inte samma förutsättning till att bli jämlikt behandlade som sina jämnåriga.

De finns flera orsaker till hemlöshet. Väldigt få hemlösa har arbete. En växande andel har inte missbruksproblem. Det sista är tvärtemot den gamla bilden av hemlösa. Det gäller bland annat för gruppen barnfamiljer. Barnens hemlöshet beror alltså främst på familjeproblem, till exempel att föräldrarna är arbetslösa. Många hyresvärdar accepterar inte hyresgäster som lever på ekonomiskt bistånd.

Kommunerna har det huvudsakliga ansvaret för att även människor och familjer som lever på marginalen har någonstans att bo. Men även de privata hyresvärdarna måste ompröva sin inställning. Det finns inget, per definition, som säger att en familj som får sin inkomst från annat än arbete inte kan göra rätt för sig gentemot hyresvärden.

De hemlösa är en liten grupp i Sverige. Men det är av stort symbolvärde för oss alla att samhället har en beredskap för att stötta dem som inte har det vi tar för givet, en bostad.

Mer läsning

Annons