Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättsfallet i Fittja: Hänsynslöst förtryck i missbrukarkretsar

Fem åtalas för en gruppvåldtäkt. Men de frias på alla punkter. Det är ett nederlag för rättvisan. Men det är också en riktig dom. Det finns två faktorer som sticker ut. Den ena är polisens slarv. Den andra är kvinnans tillstånd. Blod- och urinprov innehöll spår av en rad olika narkotikaklassade läkemedel samt kokain, cannabis och morfin.

Annons
Sveket mot den utsatta kvinnan i fallet Fittja bestod av en slarvigt genomförd polisutredning. På bilden: En demonstration till stöd för kvinnan.

Ibland möter jag en naiv och romantiserad bild av att det skulle finnas en sammanhållning och en solidaritet missbrukare emellan. Det är precis tvärt om. Det är en synnerligen hård miljö där den som är en kompis ena dagen kommer att göra allt för att blåsa dig den andra dagen. Och framför allt: Det finns få miljöer med ett så utpräglat kvinnoförtryck.

Åtalet för en gruppvåldtäkt i Fittja är ett av många exempel på hur utsatta kvinnor är i missbrukarkretsar, alldeles oavsett hur vi ser på den friande domen.

Det är sällan som polisens arbete beskrivs som en feministisk kamp. Men när narkotikapoliser spanar, när de sätter fast folk för ringa narkotikabrott och försöker motivera dem till fortsatt behandling, när de kör missbrukare till beroendeenheten. Ja, då gör de en insats för att förhindra något av det värsta kvinnoförtryck som finns. Åtalet för en gruppvåldtäkt i Fittja är ett av många exempel på hur utsatta kvinnor är i missbrukarkretsar, alldeles oavsett hur vi ser på den friande domen.

Kvinnan fick kontakt med männen för att hon ville ha tag i narkotika. Enligt flera av männen så fanns det en överenskommelse: sex mot narkotika. Enligt kvinnans version var det en våldtäkt. Där ute finns många kvinnor som erbjudit sex mot narkotika. En man som är hög på narkotika kommer inte att vara särskilt finkänslig med att stämma av om sexet är frivilligt. En kvinna som är hög på narkotika kommer inte att vara polisens bästa vittne. Men en av rättsväsendets mest grundläggande principer är följande: Oavsett vem du är, oavsett vad du har gjort och oavsett vilka kretsar du umgås i så ska rättsväsendet göra allt för att ge dig en chans till rättvisa.

På ett finstämt juristspråk skäller tingsrätten ut polisen för en dåligt skött utredning. Kvinnan pekade först ut fel plats för händelsen. Polisen ansträngde sig inte att kontrollera att det verkligen var rätt plats. Följden blev att brottsplatsundersökningen först gjordes på fel ställe. "Anmärkningsvärt" anser tingsrätten. Kvinnan fick också se bilder där hon skulle peka ut de misstänkta personerna. Denna så kallade "konfrontation" gjordes på ett felaktigt sätt och utpekandet är enligt tingsrätten inte tillräckligt väl dokumenterat. När en av de åtalade skulle förhöras fick han felaktig information av polisen. "Inte heller detta är ägnat att ingjuta förtroende för utredningen", skriver tingsrätten.

Vi kan naturligtvis skrika på fler poliser i ett ännu gällare tonläge. Men 2016 hade polisen 4 886 fler anställda än 2006. Slarviga utredningar kan tydligen åstadkommas även om antalet polisanställda blir fler.

Vi har alltså en kvinna som anmäler en våldtäkt. Hon är hög på flera olika droger. Även om hon hade varit spik nykter så hade hennes berättelse inte varit tillräcklig. Då blir det naturligtvis ännu viktigare att polisutredningen görs noggrant och korrekt. På den punkten har samhället svikit! Vi kan naturligtvis skrika på fler poliser i ett ännu gällare tonläge. Men 2016 hade polisen 4 886 fler anställda än 2006. Slarviga utredningar kan tydligen åstadkommas även om antalet polisanställda blir fler.

Mer läsning

Annons