Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättssäkerhet får kosta

Det händer att de som får böter för fortkörning tar strid med polisen. Och det är viktigt att det finns en möjlighet att få sin sak prövad.

Annons

Det är något speciellt med fortkörning. Vi har alla förklaringar till att just jag måste bryta mot lagen just den här dagen. Det är ju särskilt viktigt att jag kommer i tid mitt viktiga jobb den här dagen. Och för övrigt är hastighetsgränsen till för andra tokstollar som inte kan det här med bilkörning. Just jag är ju oerhört kompetent på detta och klarar av att köra säkert, även om det går lite fortare än vad som står på skyltarna.

Samtidigt vet vi alla att det är nödvändigt att polisen då och då kollar att vi håller fartgränsen. Den som har otur åker fast. De allra flesta betalar snällt sina böter.

Av de som tar strid är det få som vinner. Om polisen har testat sin mätutrustning före och efter fartkontrollen. Om en polis vittnar under ed i domstolen på att detta har skett. Då är det svårt för den enskilde att få rätt. Men vi ska inte underskatta vikten av rättssäkerhet.

Dels kan det vara en poäng om den misstänkte fortköraren faktiskt får tillfälle att sitta i en domstol och se hur bevisen prövas. Dels kan det trots allt hända att polis och åklagare bedömer saker på fel sätt. Rättssäkerhet måste få kosta.

Förra året fick en man i Sydsverige ett brev med ett bötesföreläggande på 1 500 kronor.

En fartkamera hade tagit en bil på en bil som körde för fort. Fast mannen hade över huvud taget inte varit i närheten av bilen. Han råkade ha samma för- och efternamn som bilägarens sambo – och vissa likheter i ansiktsdragen. Så när fallet gick till hovrätten förklarade även åklagaren att det knappast var rätt person som hade bötfällts. Ett mycket ovanligt fall. Javisst! Men samtidigt en utmärkt illustration till behovet av rättssäkerhet, att det är viktigt att det finns en möjlighet att få sin sak prövad. Även när det gäller fortkörning ska vi ha ett system som kan förhindra att oskyldiga döms.

Men polisens kontroller gör trots allt att många kör lite försiktigare. Det räddar liv.

Mer läsning

Annons