Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättsstatens dilemma

Terrordramat är av allt att döma över. Nu börjar efterdebatten: Vad visste den franska polisen? Vad hade kunnat göras för att förhindra dåden?

Annons

För en diktatur är sådana frågor enkla att lösa. Där kan folk låsas in på lösa grunder. Där kan tortyr användas för att tvinga fram bekännelser. Där kan staten terrorisera gärningsmännens grannar och familjemedlemmar för att markera hur ”kraftfullt” den tar itu med terrorism.

För ett rättssamhälle är kampen mot terrorism alltid en balansgång. Å ena sida ska den sätta fast de skyldiga och förhindra terrordåd. Å andra sidan kan vi inte sy in alla extremister. Det är inte förbjudet att ha extrema åsikter. Det är till exempel inte olagligt att visa sympati för nazism eller att gilla Usama bin Ladin.

Det gäller att skilja ut dem som verkligen kan tänka sig att använda våld för politiska syften. Alla de tre gärningsmän som massakrerade människor i Frankrike var kända av fransk polis. Åtminstone ett par av dem var också registrerade som farliga av brittisk och amerikansk underrättelsetjänst. Så frågan är om mer kunde ha gjorts.

Efter terrordåden mot USA den 11 september 2001 gjordes en omfattande utredning om vad som hade kunnat göras för att förhindra dåden. Utredningens slutsats var att amerikanska myndigheter visste ganska mycket om terroristerna. Men de förmådde inte att dra rätt slutsatser. En av utredarna uttryckte det så här: Det rådde en brist på fantasi bland dem som hade till uppgift att bekämpa terrorismen. Franska myndigheter lär få ta ställning till liknande frågeställningar.

Till slut är rättsstaten bättre på att ta itu med terrorism än den totalitära staten.

Den som utsätts för tortyr erkänner vad som helst, även om han eller hon är oskyldig. Och den stat som börjar trakassera hela grupper riskerar att generera ännu mer terrorism. Den dag vi kompromissar om rättsstaten har vi gett efter för terrorismen på sämsta tänkbara sätt.

Mer läsning

Annons