Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionerna håller på att skapas

Annons

Det pågår samtal och sonderingar runt om i landet om att formera regioner. Man behöver komma i hamn under hösten, om tidsplanen att de nya regionerna ska kunna träda i funktion 2015 ska hålla.

Örebro län har bland annat under våren varit särskilt aktivt för att fånga Värmlands intresse. Det började med landshövdingens inbjudan och sedan har det skrivits ett flertal debattartiklar i Värmlands press av olika aktörer i Örebro län – alla med syfte att påpeka fördelarna som finns i en regionbildning med Örebro och kringliggande län.

Det är dock tveksamt om inviterna fallit i god jord. Värmlands huvudspår är alltjämt en anslutning till Västra Götaland, fast där är det osäkert om det finns en majoritet som vill det samma. Regionledningen i väst har gett partierna lite mer tid att klargöra sin vilja. I augusti ska beslut fattas. Det pekar på nej.

När det gäller Västmanland finns delade meningar om Örebros roll. Kollegan VLT skrev till exempel nyligen om saken:

- Det är bäst att satsa på ”bananen” med Sörmland, Västmanland och Uppsala, men utan Örebro. Alla de tre länen gränsar till Stockholm och berörs därmed direkt av ökad pendling, inflyttning och behov av nya järnvägar, vägar och bostäder, skrev tidningen på ledarplats.

Huvudspåret i Västerås tycks fortfarande vara ett få bli del av en Stockholmsk region, men det är en lösning som Stockholms politiker inte för närvarande delar. De vill vara för sig själva. I varje fall under denna mandatperiod. I län som Sörmland, Dalarna och Uppsala förs olika diskussioner med olika möjliga partners. Även för Sörmland är Stockholm hetast. Den lilla diskussion som förs i frågan här hemma verkar inte riktigt ha uppfattat omgivningens syn på Örebro.

Under Almedalsveckan arrangerades flera seminarier om regionernas framtid. Hos politiken finns en övertygelse att regionbildning kan ge ny energi när det gäller tillväxt och samverkan. Större regioner har större möjligheter, heter det - som om storleken var det avgörande. Utan att vara surmagad så inser nog alla att det som spelar roll är vad som görs, inte den geografiska ytan.

Mer läsning

Annons