Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt bestämmer i S

Det är numera Fredrik Reinfeldt och inte Stefan Löfven som bestämmer över den socialdemokratiska skattepolitiken.

Annons

När Stefan Löfven talade i går sade han att det är fel av regeringen att införa ett femte jobbskatteavdrag. Det är alltså fel att du får ett par hundralappar mer i plånboken. Men om lite drygt ett år är det rätt att du får behålla de där hundralapparna. När jobbskatteavdraget är infört, ska det inte rivas upp.

Det som är felaktig politik i augusti 2013, blir socialdemokratisk politik i september 2014, om Stefan Löfven skulle bli statsminister.

Socialdemokraterna har bestämt sig för en strategi som innebär att de helt enkelt släpper makten över inkomstskatten. Reinfeldt kan införa ett femte jobbskatteavdrag, förvissad om att de socialdemokratiska nejrösterna i riksdagen betyder noll och intet den dag partiet får makten.

Men Socialdemokraternas skattepolitik är mer förbryllande än så. Partiet säger dessutom att skatt på pensioner och lön ska vara densamma.

Eftersom löntagarna inte ska få höjd skatt måste det rimligtvis innebära att pensionärerna ska få sänkt skatt. Det som framskymtar är en socialdemokratisk skattesänkarpolitik som får de gamla Moderaterna att framstå som mesiga.

Felet med den socialdemokratiska skattepolitiken är att den handlar om taktikspel mer än om politiska idéer. Den handlar om att undvika att skrämma bort väljare som tycker att det är trevligt att ha fått ungefär en extra månadslön varje år.

Visserligen vill Socialdemokraterna trappa ner eller avskaffa jobbskatteavdragen för dem som tjänar allra mest, alltså mer än 60 000 kronor per månad. På den punkten kan det sägas att väljarna känner igen sig. Men enligt partiets egen budgetmotion är det en förändring som ger 1,3 miljarder kronor i ökade skatteintäkter. Mycket pengar i och för sig. Men ändå marginellt, om vi tittar på vad stat, kommuner och landsting kostar. Socialdemokratisk skattepolitik har blivit något av en intellektuell härdsmälta.

Mer läsning

Annons