Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt blev normal

Annons

För fyra år sedan var det en nybliven statsminister som höll regeringsförklaringen. Det var ovant för många. Det var ett ”normaltillstånd” att den som läste upp regeringsförklaringen var socialdemokrat. Och ja, han hette ju i normala fall Göran Persson.

Men i går hade det normala förändrats. Fredrik Reinfeldt fortsätter ytterligare en fyraårsperiod. Det var en van statsminister som läste upp regeringsförklaringen. Och de som tittade på tv är vid det här laget rätt vana vid Fredrik Reinfeldt.

Påtagligt många gånger talade Fredrik Reinfeldt om att reformarbetet fortsätter och att tidigare beslutade reformer ligger fast.

Men några besked om förändringar – eller möjliga förändringar – gav han också. Sjukförsäkringsreformen ska ses över ytterligare en gång. Därtill fick den ansvarige ministern, Christina Husmark Persson, sparken.

Inriktningen på reformen var rätt. Men reglerna blev av allt att döma alltför fyrkantiga – och drabbar människor på ett orimligt sätt.

Statsministern markerade också att han leder en minoritetsregering, som är beredd att diskutera med i första hand Miljöpartiet och Socialdemokraterna, för att åstadkomma breda lösningar. Eller för att tala klarspråk: för att Sverigedemokraterna inte ska få en chans att utöva inflytande över tunga politiska frågor.

Fredrik Reinfeldt har lyckats med konststycket att både respektera valresultatet och tillgodose de små partiernas intressen. De små partierna i alliansen behåller antalet ministrar. Men regeringen får två nya moderata ministrar.

Två förändringar förtjänar att uppmärksammas. Nyamko Sabuni får släppa integrationsfrågorna. Hon har tidvis varit de stora utspelens politiker. Utspelen har inte alltid varit särskilt kloka.

Ansvarig för integrationsfrågorna blir i stället Erik Ullenhag, som har en tydligare socialliberal – eller ska vi säga vänsterliberal – profil. Det är en förändring till det bättre.

Under gudstjänsten före riksmötets öppnande marscherade en grupp Sverigedemokrater ut. Biskop Eva Brunne talade om alla människors lika värde, om vikten att bekämpa rasism. Nej, det låter ju jobbigt att behöva lyssna på sådant. I varje fall för en Sverigedemokrat.

Mer läsning

Annons