Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt borde delta i en kippavandring

Vi riskerar att få mer antisemitism i takt med att minnena från Förintelsen börjar blekna.
Det säger Willy Silberstein, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism.

Annons
När det gäller antisemitismen har Europa en hel del att lära av USA, säger Willy Silberstein.

Om du skulle höra hans röst skulle du sannolikt känna igen den. Willy Silberstein var under många år reporter på Sveriges Radio. Han var bland annat korrespondent i Bryssel och utrikeschef på Ekot. Nu har han lämnat journalistyrket och är fristående konsult. 

Berätta om din familjs bakgrund!

– Mina föräldrar kom från Rumänien. De var förlovade före kriget.

– Min pappa var arbetssoldat under kriget. Judiska soldater fick, om jag är rätt informerad, inte bära vapen. Sedan blev han tillfångatagen av ryssarna och förd till Sibirien där han bakade bröd.

– Min mamma satt i flera koncentrationsläger, bland annat i Auschwitz och i Bergen-Belsen, som var platsen där hon befriades. Hennes syster dog dagen före befrielsen.

– I stort sett hela pappas släkt mördades. Och min mammas släkt likaså.

– Mamma kom till Sverige med de vita bussarna. Hon kom till Rejmyre-trakten, de hade något läger där. Sedan kom mamma till Norrköping. Pappa kom tre år senare. Jag och min syster föddes och växte upp i Norrköping.

Båda dina föräldrar var alltså rumänska judar.

– Ja, de bodde i gränstrakten mellan Rumänien och Ungern.

Vad är antisemitism? Hur skulle du definiera det?

– När man har väldigt förutfattade meningar om människor för att de är judar.

– I dagens antisemitism ser jag två huvudspår. Dels är det de som blandar ihop svenskar som är judar med vad staten Israel gör. När Israel gör saker som drar på sig kritik, drabbar det också svenska judar.

– Så har det varit länge. Under Libanon-kriget 1982 var det fruktansvärda stämningar mot judar i Sverige. Även i dag är det en enorm sammanblandning. Barn på den judiska skolan i Stockholm vågar inte bära kippa av säkerhetsskäl. Det är väldigt mycket läget i Mellanöstern som påverkar.

– En annan vanlig antisemitisk föreställning är en judisk världskonspiration. Att judar skulle konspirera för att ta makten över världen och att judar därför dominerar i media, i bankväsendet och så vidare.

Jag har googlat på dig och hittar en rad antisemitiska påståenden om dig på nätet.

– Ja, om man tittar på Flashback och sådana ställen så står det fruktansvärda saker om mig. Jag är inte journalist längre. Men likafullt ses jag som en del av en konspiration i media.

– Ytterligare ett exempel på vad det här handlar om: Familjen Bonniers var en gång judar, men är det inte längre. En av dem är numera biskop i Svenska kyrkan. Men de beskrivs ändå som en del av en judisk konspiration. Det är på något sätt ”en gång jude, alltid jude”.

Vad gör det med dig när du läser sådant?

– I början blev jag väldigt upprörd. Men jag har blivit ganska luttrad. Jag undviker att googla alltför mycket på mig själv. När jag ser att det är antisemiter brukar jag försöka att sluta läsa. Men periodvis är det ändå väldigt plågsamt. Jag hade ändå trott att vi 70 år efter Auschwitz skulle ha kommit längre.

Och i Sverige blandas de klassiska antisemitiska myterna med den antisemitism som har sitt ursprung i Mellanöstern.

– Absolut. När det var den 11 september, så var det en judisk konspiration, enligt många. Det kommer hela tiden nya exempel.

– EU gjorde en undersökning om hur judar upplever antisemitism i olika länder. På EU-nivå är 22 procent rädda för att visa att de är judar, till exempel genom att bära judiska symboler. I Sverige är den siffran 49 procent. Så varannan svensk jude är rädd att visa att han eller hon är jude. Det är fruktansvärt.

Leder invandring från muslimska länder till ökad antisemitism?

– Det finns en del som bor i Sverige med rötter i Mellanöstern som tar med sig den konflikten. Jag vill verkligen betona att det inte är alla muslimer eller ens en majoritet av muslimer. Men en komponent i det här är att människor är uppvuxna i Mellanöstern med en oerhört hatisk antisemitisk propaganda. Och den propagandan sprids också i Sverige.

Hur många judar bor i Sverige?

– Det vet vi inte riktigt. Men någonstans kring 20 000 skulle jag gissa.

Vad kan ni i Svenska kommittén mot antisemitism göra?

– Jag vill först betona att Svenska kommittén mot antisemitism inte är någon judisk organisation.

– Under hösten har vi haft två utbildningsomgångar i Malmö för lärare. Det händer att det ringer lärare till kommittén och säger ”jag vill undervisa om Förintelsen. Och i min klass har jag ett par elever som förnekar Förintelsen och som är väldigt pålästa”. Då är det självklart för oss att stödja lärarna.

– Vi har även en ungdomsverksamhet. Vi har skickat en del ungdomar till Förintelsens platser. Vi har en del utbildningar på nätet.

– De flesta av oss jobbar ideellt. Det är frustrerande. För vi ser ju att så mycket mer skulle behöva göras.

Ni bekämpar även islamofobi. Varför det?

– Det är självklart för mig att också kämpa för andra utsatta minoriteter.

– Vi har ett huvudfokus på antisemitism. Men det finns ju en del som är upprörda över antisemitismen, men bara vill skylla det på muslimer. Det tycker jag är fruktansvärt och dessutom så saknar det grund. Då är det också viktigt för oss att visa att vi tittar över hela spektrumet. Vi tittar också på till exempel romers situation. Där skulle vi vilja göra mer.

Vad tänkte du när Sverigedemokraternas Kent Ekeroth sade att judarna i Sverige är nyttiga idioter för muslimerna?

– Jag har svårt att ta det Sverigedemokraterna säger på allvar. Jag har stött på Kent Ekeroth i några olika sammanhang. Jag har inget förtroende för honom. Vi ska komma ihåg att Sverigedemokraterna är sprungna ur Bevara Sverige svenskt, där det fanns ganska många antisemiter.

– De försöker ju kidnappa våra frågor. De tycker så illa om muslimer. Av den anledningen försöker de ta judarnas parti. Det är ett väldigt vulgärt sätt att se på tillvaron, tycker jag.

Vad ser du för likheter och skillnader mellan traditionell antisemitism och dagens islamofobi?

– Strukturerna är ju till stor del de samma. Väldigt förenklande. Väldigt grova generaliseringar. Och en människosyn som är mig så främmande – att inte alla människors lika värde är en självklarhet.

– Om vi tittar på hatbrottsstatistiken per capita så att säga, så är judar en väldigt utsatt grupp. Hatbrottsstatistiken är ganska hög för denna lilla minoritet.

Det här är ju ingen tävlan om vem det är mest synd om. Men i Sverige finns det många gånger fler muslimer. Nu kanske de inte anmäler lika mycket. Så det är en grov statistik, givetvis.

– Forum för levande historia gjorde en undersökning för några år sedan. De hade gjort en identisk undersökning tidigare. Det är en viss ökning av antisemitismen, även om det inte är någon dramatisk skillnad.

Vad tycker du bör göras? Vad står på din önskelista?

– Jag tycker att det handlar en del om signalpolitik. Jag har kritiserat statsminister Fredrik Reinfeldt. Var finns han i den här kampen? Vi har försökt att få honom till kippavandringarna i Malmö.

– Jag inser att en statsminister har en massa olika åtaganden och få helger att spela på. Men jag tycker ändå att han som statsminister – den främsta politiska symbolen för Sverige – skulle åka till Malmö, sätta på sig en kippa och gå med oss när vi protesterar mot det kraftiga judehat som finns i Malmö.

– Jag var i USA och talade för kongressen för något år sedan. Förr i tiden blandade man ihop Sverige och Schweiz. Men nu vet väldigt många vad Malmö är.

Människor flyttar från Malmö för att de inte tycker att de kan leva kvar, för att de är judar. Det är en väldigt allvarlig signal. Jag skulle vilja se en större politisk upprördhet kring detta.

– Drottning Silvia har ju den här frågan om vad hennes pappa gjorde under kriget. Och jag ska inte fördjupa mig i just det. Men jag skulle tycka att det borde vara en självklarhet för henne att markera kraftigare för att visa att hon har sunda värderingar. Hon skulle kunna komma till en kippavandring. Dels skulle det tjäna vår sak. Dessutom skulle det gynna hovet. Det är inte min sak att måna om deras PR. Men då skulle de visa att de är en kraft för Sverige i tiden.

– Jag tycker att Erik Ullenhag – som satsat pengar på vår utbildning – och Birgitta Ohlson är väldigt engagerade. Och Annie Lööf talade i synagogan på minnesdagen av Förintelsen den 27 januari. Det finns goda krafter. Det ska vi absolut inte glömma.

Hur viktig är symbolpolitiken?

– Den är oerhört viktigt. Det en statsminister gör får väldigt stort genomslag. Han är statsminister för alla i Sverige, också för utsatta judar. Jag är övertygad om att han har sunda värderingar. Men jag vill se ett engagemang.

Börjar kunskaperna om Förintelsen att tunnas ut?

– Det tunnas ut på fler sätt. Det är ytterst få överlevande från Förintelsen som kan åka ut till skolor och prata om vad de varit med om. Och det är ju då det biter ordentligt: ”Jag var där”. ”Så här var det”. ”Så upplevde jag det”. ”Så här luktade det”. Då får man ju en helt annan känsla.

– Vi dokumenterar vittnesmål från överlevande för framtiden. Vi har redan nu kunnat se människor som säger att Förintelsen över huvud taget inte ägde rum. De krafterna riskerar ju att bli starkare i framtiden när det inte finns ögonvittnen kvar.

Så det som händer i framtiden är att vi måste plocka fram de handfasta bevisen på att Förintelsen ägde rum?

– Ja. Och det är väldigt sjukt. Hur många behöver lägga ner kraft på att i framtiden bevisa att 30-åriga kriget eller franska revolutionen har ägt rum? Men av någon märklig anledning är det så att vissa väljer att förneka Förintelsen. Det är en skymf mot alla mördade och även mot oss barn till överlevande.

Varför sitter det så djupt?

– Jag har tänkt mycket på det. Jag begriper det inte. Och det har ju funnits i alla tider. Det är väl så att vi har svårt för det som är lite annorlunda. Men det är fortfarande anmärkningsvärt att antisemitismen har varit så extremt långlivad.

Och du verkar tro att det kommer att bli värre.

– Det finns en risk för det. Titta på Ukraina nu. Jag har läst rapporter från judar i Ukraina som är oroliga för antisemitiska attacker. Det här är inte några obskyra organisationer som gömmer sig i källare. I Ukraina har vi ett parti som sitter i regeringen som har judehatare i sina led. Jobbik i Ungern och Gyllene Gryning i Grekland är andra exempel.

– Antisemitismen har funnits så länge och så starkt i Europa. I USA, till exempel, är antisemitismen mindre.

– Det finns fler judar i USA. De är en synligare del i samhället och samhällsdebatten. Men det finns också ett större engagemang. Jag får inte ens ut Fredrik Reinfeldt för att gå en kippavandring. I USA har presidenten ett särskilt sändebud som jobbar med att motverka judehat i olika delar av världen. Det finns en annan tradition.

– Jag var i USA i förra veckan. Då åkte jag med en taxi. Då frågade jag lite vad föraren tyckte om New York. Han sade att det är fantastiskt att bo där. ”Det finns så många olika nationaliteter.” I Sverige är det ju mera ”det är så jobbigt, det bor så mycket invandrare här”.

– Det är ju inte så att allt är bra i USA. Men när det gäller antisemitism har Europa en hel del att lära av USA tycker jag.

Mer läsning

Annons