Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekyl mot myndigheterna

Den moderna tekniken har länge varit ett påtagligt hot mot den personliga integriteten. Men nu har den även blivit ett hot mot myndigheterna själva.

Annons

Visselblåsaren Edward Snowden sitter fortfarande kvar på en flygplats i Moskva. Han sägs ha blivit beviljad asyl i flera länder. Men han kan inte åka någonstans. Hans framtida öde står skrivet i stjärnorna.

Hans avslöjanden om USA:s omfattande avlyssning av personer och stater har skakat om ordentligt. USA spar inte några krafter på att få tag på honom och ställa honom inför rätta. Bakom kulisserna sker förmodligen ett intensivt arbete att förhindra framtida läckor.

Frågan är om det låter sig göras. Ingen stat kan i fortsättningen vara säker på att de som arbetar med att hantera informationen håller tyst. Risken för läckor är uppenbar efter Wikiileaks och Snowden. Skadorna som kan uppstå om information läcker blir stora. Dels påverkas relationerna till andra stater, dels minskar allmänhetens tilltro till berörd stat och deras myndigheter.

I takt med att tekniken utvecklats har den personliga integriteten inskränkts. Allt mer information samlas in för att komma till någon användning vars syften många gånger kan ifrågasättas. Myndigheterna har alltid funnit skäl till att samla in mer information och tagit föga notis om protesterna.

Detta kan vara på väg att förändras. När informationen plötsligt offentliggörs och det visar sig att den är irrelevant slår det mot myndigheterna. Tilltron till dem eroderas, vilket i förlängningen hotar det demokratiska samhället.

Ryska skyddstjänsten har beställt 20 specialtillverkade skrivmaskiner av den tyska tillverkaren Triumf Adler – som slutade med tillverkningen 1999. Genom att skriva hemliga uppgifter på gammalt sätt vill man undvika att informationen nås digitalt.

Detta gigantiska teknik-kliv bakåt, lär inte få efterföljare. Men förhoppningsvis blir stater och myndigheter – även här i Sverige – försiktigare med att samla in information som egentligen behövs.

Mer läsning

Annons