Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rent vatten inte självklart

I söndags gick larmet: koka vattnet som ska drickas eller användas i matlagningen. Detta var början till några dramatiska dygn och alla fick en tankeställare.

Annons

Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Här i landet tar vi det för givet. Vi vrider ju bara på kranen och där finns det i till synes obegränsade mängder – rent, fint och högkvalitativt vatten. Och vi använder detta vatten till allt vad vatten ska och kan användas till.

Att vi kan göra det beror på den väldiga infrastruktur som byggts upp. Vattnet ska ut till alla och det använda vattnet ska tillbaka och renas innan det kan användas igen eller släppas ut i naturen. Kretsloppet ska bara fungera. Kontrollen av vattnets kvalitet är noggrann och det var i en sådan kontroll som det upptäcktes att vattnet inte var rent.

Örebro kommun gjorde rätt som omedelbart rekommenderade kokning av det vatten som skulle användas till att dricka eller till matlagning. Smittkällan måste hittas och ingen visste då hur mycket, om något, av det smittade vattnet som gått ut i vattenledningssystemet.

För några år sedan fick Östersunds- och Skellefteborna lära sig vad som kan hända. Parasiten Cryptosporidium gjorde tusentals människor sjuka. tiotusentals människor fick koka sitt dricksvatten i många månader innan vattnet var garanterat rent igen.

Örebroarna kan känna sig tacksamma för att kontrollen fungerat och att kommunen reagerade så snabbt. Men i övrigt finns det en del att önska. Informationen har varit bristfällig. Här måste Örebro kommun se till att vässa sin kompetens.

Det är också helt nödvändigt att inventera svagheter och brister i dricksvatten-, dagvatten- och avloppsledningarna. Bristande underhåll kan orsaka stora bekymmer, vilket örebroarna nu har blivit varse.

Det är onekligen en tankeställare att en läckande toalett någonstans är allt som behövs för att det naturligt självklara ska förvandlas till kaos.

Mer läsning

Annons