Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revolution i skilda världar

Annons
Protest. Snart samlas aktivisterna från förra årets möte i Porto Alegre, Brasilien, igen. Dakar i Senegal blir centrum för världens kritik mot kapitalismen. arkivbild: Nabor Goulart/scanpix

Helgen som var packade världens mäktiga sina väskor och lämnade Europas högst belägna stad. Davos är en exklusiv schweizisk skidort men mer känd som årlig tummelplats för toppolitiker och jordklotets ledande företagsledare. De lockas dit av World Economic Forum, WEF.

I år stod Kina i centrum för intresset, nu när finanskrisen i västvärlden inte längre är lika akut och eurosamarbetet i alla fall hankar sig fram. Kineserna är något av kusinerna från landet. Alla de församlade på släktträffen lyssnar numera noga på vad gästerna från Fjärran östern säger och antyder.

Sverige fick sin lilla del av rampljuset och en del eloger. Man måste spara i goda tider och använda pengarna i dåliga tider, sa en nordisk minister. Det var inte moderaten Anders Borg utan Norges socialdemokratiske statsminister Jens Stoltenberg.

Skenande priser på mat och energi var ämnen som fick Davosbesökarna att bekymrat rynka pannan. Matpriserna finns med som en faktor i revolterna både i Tunisien och Egypten. Oron för att händelserna i Egypten ska sprida sig till överiga Mellanöstern har redan fått oljepriset att rusa uppåt.

Det är inte fel att prata om WEF som en rikemansklubb även när Kina och Indien tar mycket plats i Davos. Deras ekonomier växer så det knakar, även om miljontals kineser och indier kämpar för att överleva dagen.

FN:s generalsekreterare Ban-Ki-Moon påminde Davosfolket om att det finns en värld utanför salongerna. Även de som har det bra måste bry sig mer om miljön och uthållig tillväxt. Ban-Ki-Moon sa att WEF borde betyda ” Water, Energy and Food”.

Ban-Ki-Moon har fått mycket kritik för att vara en dålig FN-chef. FN:s förre revisionschef Inga-Britt Ahlenius är inte nådig i sina omdömen om denna mans otydliga uttalanden och sätt att omge sig med ett hov av ja-sägare.

I Davos spottade han upp sig. Vi behöver en revolution. Och vi måste vara beredda att ändra vår livsstil, vårt politiska liv och våra ekonomiska modeller, sa han i sitt öppningsanförande. Ban-Ki-Moon kritiserade också USA för att inte stå i spetsen för den globala klimatpolitiken.

Revolution. Ändrad livsstil. Nya ekonomiska modeller. Sådana ord borde ha fått det att snurra till hos publiken som mest rådbråkar sin hjärnor med valutakurser och fruktar budgetunderskott mer än djävulen.

Ban Ki-moons ord kommer att ha en konkret betydelse på ett annat världsmöte som startar nu till helgen, World Social Forum, i Senegals huvudstad Dakar. WSF hålls för elfte året och är en direkt motaktion mot Davosmötet. Här samlas människor och organisationer från hela världen för att för att protestera mot den neoliberala världsordningen där marknadsekonomin härskar, en ordning som gör vissa rikare medan andra förblir i fattigdom och jordens resurser utarmas.

Här är prat om revolution, ändrad livsstil och nya ekonomiska modeller själva syftet. Statschefer på plats är sällsynta, utom en rad från Latinamerika, bland andra Bolivias Evo Morales som tillfört samhällsdebatten begreppet Moder Jords rättigheter.

World Social Forum brukar kritiseras för att vara mer en karneval än politisk mötesplats. Om inte Ban-Ki-Moon är bjuden så borde han bjuda in sig själv. Då kan FN få rollen att föra samma två hittills skilda världar. Och vi kanske kan få en som är bättre.

Mer läsning

Annons