Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rika barn leka bäst?

Vill ditt barn bli fotbollsproffs? Då kan det vara dags att flytta.

Annons

Varje år analyserar Centrum för Idrottsforskning (CIF), på uppdrag av regeringen, idrottandet i Sverige. Förra årets resultat landade på regeringens bord i veckan. Frågan som utredarna ställde var: Har alla samma möjlighet att idrotta i Sverige? Visst är det så, tänker nog många. Men svaret är nej.

Vi vill gärna se idrott som något som är tillgängligt för alla barn, oberoende av vilka förutsättningar de har med sig hemifrån. Zlatan går i täten för det här idealet. På fotbollsplanen spelar det ingen roll om du kommer från Lidingö eller Rosengård.

CIF:s rapport visar dock att något håller på att hända i Idrottssverige. Det finns tydliga mönster: Pojkar idrottar mer än flickor och allra minst idrottar flickor med invandrarbakgrund.

Barn med högskoleutbildade föräldrar sparkar mer boll än barn med ensamstående föräldrar.

En förklaring är att idrott har blivit dyrare, framför allt i storstäderna. Det är inte svårt att räkna ut vilka det slår det hårdast mot: Barn till föräldrar som inte har råd med höga träningsavgifter och nya matchställ. Drömmen om att bli fotbollsproffs är inte längre för alla. Idrott har blivit en fråga om var du bor och vad dina föräldrar tjänar.

Gapen syns också i LOK-stödet, det lokala aktivitetsstödet som staten delar ut till idrottsföreningar. Ungdomar i socioekonomiskt välmående kommuner idrottar mer och får mer statligt stöd, än de i svagare kommuner.

I botten ligger landsbygdskommuner med låg genomsnittlig inkomst, och allra längst ned hittar vi Ljusnarsbergs kommun. Här är idrottandet bland barn och ungdomar som lägst – och motsättningarna mellan olika samhällsgrupper som störst.

Föreningslivet är en stark kraft i samhället. Det förenar, som ingen annan rörelse, människor från olika samhällsklasser och bakgrunder i en gemenskap. Det är ingen slump att så många integrationsprojekt inriktar sig på idrott och på att få barn från olika bakgrunder att mötas i rinken eller på planen.

Idrott kan fungera som en helande kraft för ett polariserat samhälle – men bara om alla får vara med.

Mer läsning

Annons