Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagen ska välja statschef också ...

Annons

Riksdagen ska inte bara välja statsminister. Den ska välja statschef också.

Nu kommer invändningarna. Statschef är ju kungen. Hans ämbete går i arv. Och när kungen dör – eller abdikerar – är det Victoria som tar över. Jo, så är det i och för sig.

Vi har en kung som en dekoration över det svenska statsskicket. Han får klippa band. Han får resa på Eriksgator och vinka åt folket. Han tar emot nya ambassadörer. Och han reser till utlandet för att representera Sverige. Men kungen har praktiskt taget ingen roll alls i den svenska regeringsformen.

I de flesta konstitutionella monarkier har kungen eller drottningen en – visserligen marginell – politisk roll. Regeringschefen går till kungen eller drottningen för att lämna in sin avskedsansökan. Kungen eller drottningen leder förhandlingarna om en ny regering, efter ett val. Men så är det inte i Sverige. I praktiken är det riksdagens talman som är statschef. Det var till talmannen som Fredrik Reinfeldt lämnade in sin avskedsansökan. Det är talmannen som leder förhandlingarna om en ny regering. Om riksdagen skulle besluta om misstroendevotum mot ett statsråd är det talmannen som avskedar personen. I formell rang innehar kungen landets högsta ämbete. Efter kungen kommer talmannen.

Men det finns också små formella detaljer som markerar att talmannen i vissa lägen står över kungen. Kungen får till exempel öppna riksmötet, men först efter att talmannen har bett honom att göra det.

Valet av talman är viktigt. Talmannen ska se till att riksdagsarbetet fungerar. Han eller hon blir den främsta representanten för våra folkvalda. Att välja talman är därför ingen struntfråga.

Jag hör till dem som anser att blockpolitiken har en roll att spela även under de kommande åren. Det är bra om det finns tydliga politiska alternativ inför valet 2018. Det är viktigt även för den kommande regeringen att det finns en tydlig och slagkraftig opposition.

Men när det gäller valet av talman anser jag att det vore bra om vi fick en enighet över blockgränserna. Jag hoppas att partierna verkligen för ett djupgående resonemang om vem som blir en bra talman. En person som brinner för vår regeringsform. En person som brinner för att stärka riksdagens roll som landets tyngsta politiska institution.

Det parlamentariska läget innebär att riksdagen sannolikt kommer att spela en större roll än tidigare. Det är inte en självklarhet att regeringen får igenom sina förslag till punkt och pricka. Diskussionerna i riksdagens utskott kommer i många fall att vara avgörande för hur riksdagen kommer att rösta. Vi kommer oftare att se att förslagen från regeringen modifieras innan de skickas vidare till kammaren för beslut.

Örebroaren Henry Allard fick sitta kvar som talman under den borgerliga trepartiregeringen på 70-talet. Han hade helt enkelt gjort ett bra jobb. Och jag anser att allianspartierna gjorde fel som petade socialdemokraten Björn von Sydow som talman 2006.

Förhoppningsvis kan vi få en blocköverskridande överenskommelse om vem som ska vara de folkvaldas främsta representant.

Mer läsning