Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagens avdragsallians

Ränteavdragen är elefanten i rummet. Alla vet att den finns där. Men de stora partierna vrider sig ängsligt inför tanken på att göra något.

Annons

Vi kan ha många kritiska synpunkter på Miljöpartiet. Men ett av de beslut som togs vid förra helgens kongress i Örebro var att partiet ska verka för att påbörja en avveckling av ränteavdragen. En förnuftig ståndpunkt. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tog upp frågan under partiledardebatten här om veckan. Centerpartiets ekonomiske talesperson Emil Källström har också öppnat för att något borde göras åt ränteavdragen.

Men så har vi en avdragsallians bestående av Moderaterna, Socialdemokraterna och Folkpartiet. De vill absolut inte röra ränteavdragen, av rädsla för att deras väljare ska reagera negativt.

Finanspolitiska rådet har pekat på att frågan måste hanteras. Om du lånar pengar går staten in med en skattesubvention. Tidigare balanserades ränteavdragen med en fastighetsskatt, men den avskaffades som en eftergift till KD.

Så trots den höga skuldsättningen fortsätter staten att subventionera lån. Den borde göra precis tvärtom, stimulera sparande.

Just nu är det drömläge för en regering som vill trappa ner ränteavdragen. Riksbankens styrränta ligger på minus. Möjligen kommer riksbanken att sänka räntan ytterligare ett snäpp innan den börjar stiga igen. Just då är det läge att ta första steget mot att trappa ner ränteavdragen. Då går det att göra saker utan att hushållen drabbas alltför hårt. Staten borde ge signalen till hushållen att ränteavdragen inte kommer att vara kvar för evigt. Den som äger eller tänker köpa en bostad ska räkna med att om 15, 20 eller 25 år kommer ränteavdragen antingen att vara avskaffade eller vara kraftigt reducerade.

Visst är det besvärligt att ta tag i en så svår fråga som ränteavdragen. Men att avstå från att röra i besvärliga frågor kan också bli besvärligt.

Mer läsning

Annons