Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för bråk inom V inför valet

Medlemmarna i Vänsterpartiet och Ung Vänster i Örebro borde reflektera över att det är val om nio månader.

Annons

Markus Allard från Örebro uteslöts ur både Vänsterpartiet och Ung Vänster för att han gav stöd åt Revolutionära fronten och för att han hotade att splittra Ung Vänster. Då väljer Ung Vänster en ny distriktsordförande, Axel Frick, som också stöder Revolutionära Fronten. Nu backar ledningen för Ung Vänster i Stockholm ett halvt steg och säger att det inte är aktuellt att utesluta den nya distriktsordföranden. Det är sannolikt en taktisk manöver. Annars riskerar Ung Vänster att även få utesluta nästa ordförande i Ung Vänster i Örebro län. Och nästa igen ...

Revolutionära fronten är en lika odemokratisk organisation i dag som den var i förra veckan. Dess ”affärsidé” är att attackera nazistiska grupperingar – tanken är att en organiserad mobb ska sätta gränserna för yttrandefriheten. En inställning som snarare legitimerar nazismen än bekämpar den.

Axel Frick använder händelserna i Kärrtorp som exempel för att legitimera Revolutionära fronten. Det är en direkt oförskämdhet mot de människor som deltog i en fredlig protest mot nazismen. Protesten attackerades av nynazister och polisen var på tok för underbemannad för att kunna hantera situationen. För det ska polisen kritiseras. Men flera av bråkmakarna är nu gripna. Det är så rättsstaten ska fungera. Den som begår ett brott ska ställas inför domstol, inte bli slagen av en mobb.

Den taktiska tystnad som nu verkar råda i Ung Vänsters och Vänsterpartiets riksorganisationer kan slå tillbaka. Det är en tidsfråga innan det blir en politisk konflikt om synen på rättsstaten inom Vänsterpartiet. Vänsterpartiet har ambitionen att bli ett regeringsparti efter valet i september. Och samtidigt har partiet medlemmar som anser att den ”borgerliga statens” lagar inte är så mycket att bry sig om.

Ett parti inom vilket det råder bråk, brukar inte locka till sig några stora väljarskaror.

Mer läsning

Annons