Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för hela havet stormar i Bryssel

Annons

Minst en av de blivande EU-kommissionärerna har schabblat till det ordentligt för sig under EU-parlamentets utfrågningar – Rumiana Jeleva från Bulgarien. Ryktesspridningen om att hon skulle vara en ”gangsterbrud” är visserligen dåligt underbyggd. Men hon har missat att redovisa alla sina privata affärer. Hon har varit ägare till ett konsultbolag för skatterådgivning längre än vad hon tidigare har uppgivit.

Det blev en kaotisk utfrågning på tisdagskvällen. Och när Rumiana Jeleva fick konkreta frågor om när hon hade sålt sitt bolag hänvisade hon till papper hon lämnat in, i stället för att svara på frågan.

Dessutom var Rumiana Jelevas visioner om sitt ansvarsområde – humanitärt bistånd – synnerligen tunna.

Hon skulle bespara sig själv och EU-parlamentet en rad bekymmer genom att själv välja att träda tillbaka. Men så blir det nog inte.

EU-parlamentets ledamöter kan välja två olika handlingsvägar.

Den ena är att sitta still i båten och trots allt acceptera Rumiana Jelenas kandidatur. Det vore inte bra för EU:s biståndspolitik.

Den andra är att försöka avsätta henne. Men det är inte riskfritt. Det finns ledamöter i den konservativa partigruppen som fortfarande är ursinniga på att italienaren Rocco Buttiglione inte fick sitta med i den förra kommissionen. Om ytterligare en konservativ kandidat till kommissionen avsätts, kan det primitiva hämndbegäret bli för starkt. Då kan den konservativa gruppen agera för att avsätta en kommissionär som hör till den socialistiska eller liberala partigruppen. Då blir det hela havet stormar – en kamp om flera olika poster i EU-kommissionen.

Formellt kan EU-parlamentet bara avsätta hela kommissionen, inte enskilda ledamöter. Men för fem år sedan ville kommissionens ordförande, José Manuel Barroso, inte ta risken att hela kommissionen skulle fällas. Därför fick Buttiglione gå. Frågan är om han är beredd att göra det den här gången.

Flera av de blivande ledamöterna har varit alltför försiktiga i sina svar i parlamentets utfrågningar. De har försökt att undvika att reta EU-parlamentarikerna från de stora partigrupperna, snarare än att ge visioner om Europas framtid.

Ett undantag är Viviane Reding från Luxemburg. Hon har suttit i kommissionen i tio år, men har haft en relativt undanskymd position.

Nu ska hon ansvara för medborgarnas rättigheter. I parlamentets utfrågning visade hon prov på både visioner och goda kunskaper. Hon förklarade bland annat att EU ägnat mycket uppmärksamhet åt säkerheten, men försummat rättssäkerheten. Så rätt!

Under tio år har en rad åtgärder vidtagits i ”kriget mot terrorism”. Ibland har det lett till rena rättsövergrepp. Kan Viviane Reding bidra till att EU uppmärksammar den personliga integriteten och rättssäkerheten, är det ett stort framsteg.

Mer läsning

Annons