Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för inskränkt aborträtt

Om en kvinna i ett utsatt läge ber att få göra en abort och barnmorskan svarar ”jag vägrar”. Då är aborträtten inskränkt.

Annons

Landstingsstyrelsen i Kronoberg har beslutat att utreda möjligheten att införa samvetsfrihet när det gäller aborter. En barnmorska skulle kunna vägra att utföra aborter.

Frihet – visst är det ett positivt uttryck. Men för den kvinna som utsätts för denna ”samvetsfrihet” blir det en inskränkning av aborträtten. Det blir ett hinder. Antingen genom att kvinnan konfronteras med en person som i stället för att sköta sitt jobb klargör att hon av religiösa skäl vägrar. Eller också genom en byråkratisk karusell där barnmorskan av någon oförklarlig anledning byts ut.

Det skulle också kunna få märkliga effekter. I ett län med ett starkt religiöst motstånd mot att utföra aborter, kommer sannolikt också fler barnmorskor att vägra utföra aborter.

Om vi nu inför samvetsfrihet för just aborter. Ska vi då inte gå vidare med andra yrkesgrupper? Till exempel en djupt troende lärare som inte vill undervisa om evolutionsläran. Eller en polis som inte vill ingripa mot en viss typ av demonstrationer.

Den som utbildar sig till barnmorska vet vad som ingår i jobbet. Den som utbildar sig till lärare vet vad han eller hon förväntas undervisa i. Och den som utbildar sig till polis vet att det kan ingå att exempelvis skydda nazistiska demonstrationer, under förutsättning att demonstranterna följer gällande lagstiftning.

Sedan är det en annan sak att barnmorskan har samma demokratiska fri- och rättigheter som andra medborgare. Till exempel om hon (oftast är det en hon) vill engagera sig i en organisation som verkar för mer restriktiva abortregler.

Att det finns gammalmodigt abortmotstånd i Kristdemokraterna är kanske inte så konstigt. Det är konstigare att Centerpartiet och Moderaterna röstade för en utredning. Och det är ännu märkligare att Folkpartiet lade ner sina röster.

Resultatet av utredningen borde bara kunna bli ett: det finns ingen frizon för personal inom sjukvården att vägra göra sitt jobb.

Mer läsning

Annons