Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för laglöshet på nätet

De smått lustiga mejlen om stora arv är inte så lustiga för dem som blivit lurade.

Annons

Nästan alla som har en e-postadress har varit med om det. Det kommer ett mejl skrivet på urusel svenska (automatisk översättning) eller också på något främmande språk. Slutklämmen är att den som skrivit mejlet har tillgång till en stor summa pengar. Om du bara hjälper personen att föra över pengarna till Sverige, så får du en andel. Vinsten för dig påstås vara allt från några miljoner till tiotals miljoner.

För de allra flesta människor innebär detta knappast något mer än en extra tryckning på raderingsfunktionen i mejlboxen.

Men polisen i Örebro har ett par exempel där personer faktiskt har blivit lurade, där de har prövat att svara. Och när de väl har svarat säger mejlskrivaren att de måste vidta vissa administrativa åtgärder. Som av en ren händelse kostar detta några tusenlappar. Men vem bryr sig om det, om du ”vet” att du snart har några miljoner på kontot.

Dessutom finns det en självdestruktiv mekanism. När bedragaren ber att få ytterligare pengar. Ja, då betalas pengarna ut. De där miljonerna måste ju komma någon gång.

Just de här dagarna har det skickats ut mejl med Skatteverkets symbol, som talar om att mottagaren har fått skatteåterbäring. Klicka på länken, så uppmanas du lämna ut dina kontouppgifter, så att bedragaren i lugn och ro kan tömma ditt konto. Lägger du ut en dyr klocka till försäljning på nätet, kan det komma ett bud från en person i Afrika, som ”betalar” med ett kapat konto. Men när du ska ha pengarna spärras kontot av den rättmätige kontoinnehavaren. Klockan är redan på väg till bedragaren. Vi kan räkna med att det kommer nya metoder för att lura folk på pengar. Det är svårt att se vad svensk polis kan göra åt det.

Det som krävs är internationellt samarbete. Att EU kräver av avlägsna länder att de förbättrar sina rättssystem. Rättsläget i Nigeria kan ha betydelse för bekämpning av brott som drabbar människor i Örebro.

Mer läsning

Annons