Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för radikalisering

En handfull ungdomar från Vivalla har, enligt uppgift, rest till Syrien för att delta i inbördeskriget.

Annons

Det är inte första gången som personer i Sverige ger sig utomlands, för att delta i ett krig.

Tidigare har det kommit fram uppgifter om att ungdomar i Sverige har rest till Somalia för att strida för den extrema rebellorganisationen al-Shabaab. Svenskar deltog i inbördeskriget i Spanien 1936, för att rädda republiken från Francos fascister. Svenskar deltog också i nazisternas krigföring.

Enligt NA:s källor handlar det om personer som är arbetslösa och studerande – som rimligtvis inte kan ha haft råd att åka ner på egen hand. De kommer dessutom inte från Syrien.

Det är klart. Om du är ung och arbetslös kan livet i Vivalla te sig trist. Och så erbjuds du en möjlighet att kämpa för något, att ingå i ett sammanhang. Och det du ska kämpa för är ett ädelt mål. Det kan vara lockande. Men i Syrien kommer verkligheten att tränga sig på. Krig är i sig ofattbart grymt. Vi vet dessutom att de stridande i inbördeskrig brukar försätta alla regler ur spel. Drömmen om en rättvis kamp mot en diktator kan omvandlas till en order om att skjuta ner ett barn. Och den som reser ner för att strida i konflikten har knappast någon möjlighet att åka tillbaka. Desertörer brukar sällan behandlas med nåd.

I denna miljö finns en uppenbar risk för radikalisering. Ett utdraget inbördeskrig är en utmärkt rekryteringsbas för terroristgrupper. Irak blev till exempel en grogrund för flera olika grupper med verkliga eller påstådda kopplingar till al-Qaida. Det var till exempel från Irak som NA:s förre chefredaktör hotades 2007.

Att kartlägga de nätverk som har fått ungdomar att resa till Syrien är en angelägen uppgift för Säkerhetspolisen.

De syriska konflikten är inte enkel. På den ena sidan står president Assad, som tillhör en religiös minoritet. På den andra sidan står en rad mer eller mindre religiösa grupper som vill störta diktatorn. Och kriget i sig göder krafter som når ända till Örebro.

Mer läsning

Annons