Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för tunnelseende

Enver Simsek stod vid ett mobilt blomsterstånd i Nürnberg. Han besköts med åtta skott från två pistoler.

Annons

Enver Simsek skulle egentligen inte ha stått vid blomsterståndet Nürnberg den här dagen. Men en av hans anställda skulle vara ledig, så Enver Simsek ryckte in. Han dog två dagar efter skotten. Det var det första i en serie på tio mord, utförda av en nazistisk terrorliga.

Men den tyska polisen såg inte någon terrorliga. I stället betraktade den morden som uppgörelser bland invandrare. Bland annat utsattes Enver Simseks mamma för en rad pressande förhör om ett påstått svartsjukedrama. I flera andra fall talade polisen om att det skulle ha varit strider mellan kriminella. Det var först i november 2011, tio år efter mordet på Enver Simsek, som den tyska polisen ringade in den nazistiska ligan. Eller rättare sagt: den fick alla fakta serverade på ett fat. Bland annat DVD-inspelningar där ligan skröt om sina mord.

På måndagen inleddes rättegången. Först nu kan de anhöriga till Enver Simsek få upprättelse.

Terrorism tar sig olika uttryck. Palestinska terrorgrupper började kapa flygplan i slutet av 60-talet. Den kroatiska Ustasjarörelsen begick terrorhandlingar i bland annat Sverige på 70-talet. Lite senare samma årtionde var det terrorister med vänsterprägel som plågade Tyskland – och delvis även Sverige. I dag är det hotet från våldsbejakande muslimska grupper som oftast kommer i fokus. Mannen som sprängde sig själv i luften mitt i julhandeln i Stockholm 2010 hade kunnat åstadkomma många dödsfall. Men terrordåden på Utöya 2011 begicks av en ensam högerextremist. Och en nazistisk liga har utfört tio mord i Tyskland. Det finns en risk för tunnelseende, att hot från ett visst håll gör att vi glömmer bort andra hot.

Den tyska polisens oförmåga att spåra upp mördarna kommer för lång tid att försämra dess anseende, inte minsta bland turkiska invandrare. Om människor i grunden misstror polisen, blir det också svårare att bekämpa brott, vem som än begår dem.

Mer läsning

Annons