Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgrön bild av Sverige

Av De rödgröna partiernas väljare är det bara 37 procent, mindre än varannan, som vill se Mona Sahlin som statsminister, enligt en Sifo-mätning.

Annons

Nej, det finns ingen anledning att driva någon ”mosa-Mona-kampanj”. Mona Sahlin är en av landets mest erfarna politiker. Och ”toblerone-affären” gjorde att hon också fick insikter i krishantering.

Men De rödgröna har problem med det politiska innehållet.

De hackar mekaniskt på regeringen – som om väljarna inte skulle känna till att världen har varit inne i en djup finanskris.

På tisdagen publicerade Dagens Nyheter en debattartikel där de De rödgröna beskriver vad de vill göra för att skapa fler jobb.

Innehållet var ganska väntat. Det är en tyngdpunkt på offentliga satsningar och utbildning, kryddat med skattesänkningar för småföretag.

Men hur är det med verklighetsbeskrivningen? Det är regeringens fel att nio procent av befolkningen går utan arbete: ”Resultatet av en mandatperiod med borgerlig regering har blivit det motsatta. I dag är 450 000 människor arbetslösa, över 9 procent av arbetskraften.” Så det var alltså den svenska regeringen som gjorde att Lehman Brothers gick i konkurs? Eller?

När finanskrisen härjade som värst trodde en rad bedömare, bland annat LO-ekonomerna och Arbetsförmedlingen, att arbetslösheten skulle stiga till tolv procent. Den stannade på nio procent – och nu sjunker den.

Riktigt kul blir det när De rödgröna ska beskriva de offentliga finanserna. Å ena sidan säger de att ”Sverige är ett starkt land med god ordning på de offentliga finanserna”. Fast å andra sidan: .”.. stora överskott har under mandatperioden förbytts i lika stora underskott.”

Sverige hör till de länder i EU som har de starkaste offentliga finanserna. Men det har De rödgröna lite svårt att svälja. Framför allt Socialdemokraterna har gärna velat göra det till något av en naturlag att de fyra allianspartiernas politik med leder till underskott i de offentliga finanserna.

De rödgröna ska nog ägna mer kraft åt att presentera sin egen politik och mindre kraft åt att beskriva hur illa det är ställt i landet. Det sistnämnda blir inte trovärdigt.

Mer läsning

Annons