Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rom styr i Askersund

Annons

Ska vi vara med i EU:s kärna – eller placera oss någonstans ute i periferin? Åter igen väcks frågan. Euroländerna – och ytterligare en handfull EU-länder – tänker underteckna ett avtal där de åtar sig att sköta sina budgetar utan att dra på sig stora underskott. De inför ett system med automatiska bestraffningar mot de länder som inte klarar kraven. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt är tveksam, liksom det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna. Men Reinfeldt vill ännu inte gå så långt att han säger nej.

Motståndet mot euron motiveras bland annat med Sveriges självständighet. Och en gemensam finanspolitik vill svenska politiker inte ha. Ingen annan ska näsan i blöt när den svenska regeringen eller kommunledningen i Örebro planerar för nästa års verksamhet.

Okej, låt oss då njuta av självständigheten. Låt oss jubla över att den ena kommunen efter den andra just nu planerar för nedskärningar. Låt oss säga till äldre, sjuka och barn som drabbas av försämringar att Sveriges självständighet är fantastisk.

Sanningen är naturligtvis att det är en inbillad självständighet. Att kommuner som Örebro, Lindesberg, Askersund och Hällefors får sämre skatteintäkter är ett resultat av beslut som har fattats i Lissabon, Atén, Rom, Madrid och London.

Länder som dragit på sig stora underskott och gigantiska skulder drar ner både Europa och världen i en ekonomisk nedgång. En del av de länder som påverkar oss ingår i euroområdet. Men inte alla.

Så hur slår vi bäst vakt om barnomsorgen i Askersund? Genom att surt vända Europa ryggen och säga att ”vi klarar oss själva”? Varför inte pröva att i stället samverka med andra europeiska länder – även om finanspolitiken? Samarbete är vad EU går ut på. Och euron är ett uttryck för det.

Svenska kommunpolitiker har anledning att noggrant följa hur det går med reformerna i länder som Italien, Grekland, Spanien och Portugal under de kommande åren. Det kommer att påverka Sveriges ekonomi – och därmed kommunernas inkomster. Mer självständigt än så är Sverige inte. Frågan är om vi törs erkänna det.

Mer läsning

Annons