Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ropa högre, Carl Bildt

Annons

Med ens blev skillnaden mellan demokrati och diktatur tydlig. Det som är självklar journalistik i Sverige blir terroristbrott i Etiopien.

Två svenskar journalister dömdes av en etiopisk domstol för terroristbrott, eftersom de följde med en gerillarörelse som bekämpar regimen i Addis Abeba.

Men domen är politisk.

Etiopiens premiärminister Meles Zenawi har tydligt signalerat åt vilket håll det skulle gå. De båda har, enligt Zenawi, varit ”budbärare” åt terrorister.

Att journalister fängslas i Etiopien är ingenting nytt. Så var det under den västvänlige kejsar Haile Selassies tid. När kejsaren störtades 1975 blev det i stället en kommunistisk militärdiktatur som skröt med att den sysslade med röd terror. Militärjuntan störtades 1991. Men de senaste åren har det blivit allt svårare att driva oberoende journalistik i Etiopien.

Regimen statuerar exempel. Den varnar journalister för att bevaka vad som händer. Ge dig inte in i Etiopien, om du inte arbetar på regimens villkor. Då riskerar du att bli betraktad som terrorist.

För säkerhets skull greps även SVT:s tv-team som stod och filmade domstolslokalen på onsdagen. De släpptes redan efter någon timma. Men det räcker. Varningssignalen har gått fram.

Hur tänker den svenska regeringen nu agera? ”Tyst diplomati”? Ja, den metoden bör få sin chans. Företrädare för Sverige behöver inte nödvändigtvis använda pukor och trumpeter så fort de träffar sina motparter från Etiopien. Men metoden måste kombineras med tydliga politiska markeringar. Carl Bildt borde ropa högre än vad han är van vid.

Etiopien är inte vilket land som helst. Sverige har sedan lång tid tillbaka starka band med landet. Ibland kan man fundera över om förbindelserna till och med varit lite väl starka, till exempel under den röda terrorns tid.

Medan Eritrea inte verkar bry sig om vad omvärlden anser, har Etiopien ett behov av att vara en del av världssamfundet. Det bör Sverige utnyttja maximalt för att få de båda svenskarna fria.

Mer läsning

Annons