Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rumpan är bar, Kent!

Annons

Vad sysslar Moderaterna med egentligen? Tänker partiet lämna walk over till Socialdemokraterna i nästa val?

Moderaterna verkar nu ha bestämt sig för en politisk linje, som är fullständigt vettlös. Och den går ut på följande:

När en socialdemokratisk regering styr landet, råder massarbetslöshet (I september 2006 var arbetslösheten 6,1 procent). När Moderaterna sitter i regeringen råder inte massarbetslöshet (I april i år var arbetslösheten 7,8 procent).

Det har kommit en kris emellan. Ingen regering hade klarat en oförändrad arbetslöshet under finanskrisen. Det är möjligt att läget hade varit värre utan exempelvis jobbskatteavdragen.

Men att definiera arbetslösheten efter regeringsparti är – för att låna ett uttryck från den gamle finansministern Gunnar sträng – som att dra ner brallorna och lägga upp rumpan för motståndaren så att det bara är att slå.

Moderaternas partisekreterare, Kent Persson, var med i Sveriges radios Studio ett häromdagen, för att kommentera opinionsläget. Då sade han att det gäller att vara ”varsam med orden”. Och han sade att ”rätt få känner igen sig” i bilden av massarbetslöshet.

När han fick frågan varför Moderaterna använde uttrycket massarbetslöshet när Socialdemokraterna styrde landet, svarade Kent Persson att ”det har vi inte alls gjort”.

På ett sätt är Kent Perssons tabbe ovanligt klantig, eftersom det bara är att titta i Fredrik Reinfeldts första regeringsförklaring för att se att det inte är sant.

– Trots stark tillväxt råder det massarbetslöshet”, konstaterade Reinfeldt.

Och det var givetvis avsett att vara en kritik mot den tidigare S-regeringen. Berättigad kritik dessutom.

Men det blir nästan lite sorglustigt när vi granskar Kent Perssons egna debattartiklar genom åren. ”Är det vettigt att Sverige, trots att vi är på toppen av en konjunktur, sitter kvar i massarbetslösheten?”. Så skrev han 1998. Och även året därefter använde han samma uttryck.

Kent Persson måste antingen lära sig jobbet snabbt. Eller också blir han ännu en kortlivad partisekreterare i Moderaterna.

Mer läsning

Annons