Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rysslands bild av fienden

Bli inte förvånad om Ryssland tar kontroll över delar av östra Ukraina. EU och Nato kan krångla till det för Putin, men inte så mycket mer.

Annons

Ett samtal mellan Rysslands president Putin och den förre amerikanske presidenten George W Bush har spridits på nätet sedan Ryssland tog kontrollen över Krim. Putin förklarar för Bush att Ukraina inte är något riktigt land. Det säger något om vad han anser sig ha rätt att göra.

Den gamle Sovjetledaren Leonid Bresjnev lanserade doktrinen om den ”begränsade suveräniteten”. Länder som ingick i Sovjetblocket var inte självständiga på riktigt. Putin har lanserat en politik för det ”nära utlandet”. Länder som ingår i det ”nära utlandet” kan inte räkna med att göra som de vill, särskilt inte om det bor ryssar inom landets gränser.

Ur Putins synvinkel har följande inträffat: EU och Nato har flyttat fram sina positioner. Särskilt irriterande är det att länder som ingick i Sovjetunionen (Estland, Lettland och Litauen) nu är med i Nato. För EU och Nato handlar det om självständiga stater som valt en säkerhetspolitisk linje. För Ryssland handlar det om en fiende, som ringar in Ryssland. Till och med det alliansfria Sverige har lovat att delta i försvaret av de baltiska staterna om frågan skulle ställas på sin spets. Vi kan tycka vad vi vill om Putins bild av hur omvärlden ser ut, men vi måste försöka förstå den.

Ukraina har inte det skydd som medlemskap i Nato eller EU innebär. Den modell som Putin tillämpade i Krim skulle kunna användas igen. Ryska styrkor, som döljer sina nationalitetsbeteckningar, kan ta kontrollen över ytterligare områden. EU och USA kommer då att utvidga sina sanktioner. Den politiska retoriken mot Putin kommer att trappas upp. Men mer blir det knappast.

Putins popularitetssiffror har stigit. Men samtidigt borde Ryssland ha annat att ta itu med än kortsiktiga stormaktsdrömmar. Bara för att nämna ett exempel: Den som föds i Bangladesh har i dag större chans att leva ett långt liv än den som föds i Ryssland.

Mer läsning

Annons