Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryt till mot Sverige!

Annons

Frankrike fick en bannbulla av EU-kommissionen när landets polis utvisade personer för att de råkade vara romer. Det var ett sätt för president Sarkozy att bättra på sina dåliga opinionssiffror. Den bannbullan borde uppenbarligen även Sverige ha fått.

Den svenska polisen utvisade 45 personer från Rumänien och Bulgarien i somras. Migrationsminister Tobias Billström var snabb med att uttala sitt stöd för polisen. Därmed gjorde han bort sig på två sätt. För det första gav han en felaktig bild av den lagstiftning som gäller – och det är svårt att tro att Tobias Billström skulle vara totalt okunnig om ett av EU:s viktigaste direktiv för fri rörlighet. För det andra ska en minister vara försiktig med att uttala sig om enskilda ärenden.

En medborgare från ett annat EU-land har rätt att vistas upp till tre månader i Sverige, till exempel för att söka jobb. Det enda kravet är att han eller hon ska en giltig legitimation. Efter de tre månaderna kan berörda myndigheter kräva att personen kan visa att han eller hon kan försörja sig. Så ser lagen ut. Den gäller för medborgare från de 27 medlemsländerna i EU, plus Island, Norge och Lichtenstein.

Polisen ljög om varför personerna utvisades. Officiellt hette det att de utvisades för att de tiggde – och att de gjorde det på aggressivt sätt. Men när Ekot nu har granskat handlingarna i ärendet visar det sig att det inte finns några sådana anklagelser i polisrapporterna. Majoriteten av de utvisade var snarare gatumusikanter än tiggare.

Rikspolisstyrelsen gjorde en egen utredning – och kom fram till att tiggeri inte räcker som skäl för att slänga ut EU-medborgare från landet.

Tobias Billström var snabb med att uttala sitt stöd för utvisningarna. När det nu är tydligt att utvisningarna var olagliga är han desto tystare.

Att bli bemött som en individ är en grundläggande mänsklig rättighet. Att urholka den rätten – att gripa människor enbart för att de hör till en viss folkgrupp, talar ett visst språk eller har en viss hudfärg – är ett allvarligt övergrepp.

Självklart har vi rätt att ställa krav att människor ska följa svenska lagar, vare sig de är romer eller hör till någon annan folkgrupp. Men när polisen agerar så här sänder den signalen att romer står utanför lagen.

Mer läsning

Annons