Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S accepterar M-politik

Om du har ett jobb får du ytterligare ett par tre hundra kronor mer i plånboken varje månad nästa år.

Annons

Fredrik Reinfeldt vill införa ytterligare ett jobbskatteavdrag. Och Socialdemokraterna kommer att acceptera sänkningen, fast i efterhand.

Det var ingen ny politik som statsminister Fredrik Reinfeldt presenterade när han sommartalade på lördagen. Det var välkända moderata hjärtefrågor som han dammade av på nytt. Ytterligare ett jobbskatteavdrag, färre ska behöva betala statlig skatt och det blir sänkt skatt för pensionärer.

Naturligtvis handlar det om valtaktik, att ge något till väljarna några månader innan de ska gå och rösta. Men valåret 2014 är det rätt ekonomisk politik att ge folk lite mer pengar. Den akuta ekonomiska krisen är möjligen över. Men konjunkturen vill inte riktigt ta fart.

I just sådana situationer ska en regering stimulera ekonomin. Den ska se till att metallarbetaren från Örebro och sjukvårdsbiträdet från Hällefors får råd köpa lite lyxigare mat i vardagen eller förnya möblerna i vardagsrummet.

När jobbskatteavdraget kommer upp i riksdagen senare i höst, kommer Socialdemokraterna att rösta nej. Men om Socialdemokraterna skulle vinna nästa val, kommer jobbskatteavdragen att bli kvar. För Socialdemokraterna är jobbskatteavdraget fel politik i höst. Men ett år senare är det rätt politik.

Jobbskatteavdragen har ritad om den politiska kartan i Sverige. De skattesänkningar som Socialdemokraterna en gång beskrev som katastrofala, har blivit så självklara att inte ens Socialdemokraterna vill röra dem.

Reinfeldt kan vara nöjd med att ha möblerat om den politiska kartan så att en rödgrön regering anammar en stor del av Moderaternas skattepolitik.

Men samtidigt: politiken blir tråkig av att partierna är så angelägna att inte stöta sig med väljarna att de tar över varandras politik.

Skillnaderna mellan Socialdemokraterna och Moderaterna har aldrig varit mindre, om vi skalar bort retoriken och enbart ser till politikens innehåll.

Mer läsning

Annons