Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S angrep Göran Persson

Socialdemokraterna brukar hylla sina tidigare partiledare. Men i riksdagens partiledardebatt nämndes Göran Persson som ett avskräckande exempel av Mikael Damberg (S).

Annons

När Socialdemokraterna har suttit i opposition har partiet hittills haft en bestämd politisk taktik: att säga till väljarna att ”vi har minsann visat att vi kan sköta landet”. Så var det under åren 1976 – 1982, när Sverige styrdes av flera olika borgerliga regeringar. Och så var det under Carl Bildts regeringstid 1991 – 1994. Socialdemokraterna framställde sig som det trygga alternativet som väljarna skulle känna igen sig i.

Men under onsdagens partiledardebatt försökte Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg i stället att klistra ihop statsminister Fredrik Reinfeldt med den förre statsministern, Göran Persson. Statsministern ägnade hela sitt anförande åt arbetslösheten. I ett replikskifte sade Mikael Damberg:

– Han låter lite lik Göran Persson 2006.

Det var 2006 som Göran Persson verkade tro att den goda konjunkturen automatiskt skulle leda till lägre arbetslöshet. Så blev det inte. Och i valet röstade väljarna bort den socialdemokratiska regeringen.

Replikskiftet under partiledardebatten antyder att den socialdemokratiska partiledningen har ett nytt sätt att förhålla sig till sin historia. En mer självkritisk hållning. Det är svårt att tänka sig att gruppledaren Mikael Damberg hackade på Göran Persson av en slump. Det han sade var i princip att Fredrik Reinfeldt är lika dålig i dag som Göran Persson var 2006.

Det är ett politiskt systemskifte att Socialdemokraterna inte längre kan bygga på sitt förflutna. Det går inte längre att leva på ”fornstora dagar” i form av tillväxt under 60-talet eller reformer under 70-talet. Vid valet 2014 måste Socialdemokraterna leva på den politik som partiet står för just då.

Det är i grunden en bra förändring. Det vitaliserar den politiska debatten.

Mer läsning

Annons