Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S borde säga att du ska betala mer i skatt

När Stefan Löfven sommartalar i dag, borde han säga att du ska betala mer i skatt.

Annons

Annars blir de politiska skiljelinjerna i svensk politik alltför små.

Återigen ser vi hur Socialdemokraterna slits mellan olika ståndpunkter. Det är inte samma förödande strid som rådde före och efter att Håkan Juholt valdes till partiledare. Nu är det en mer saklig debatt. Den handlar om hur Socialdemokraterna ska förhålla sig om regeringen genomför ett femte jobbskatteavdrag.

Om jobbskatteavdraget går igenom kommer många löntagare att få en skattesänkning med den lön som betalas ut i januari. En städare som tjänar 21 900 kronor i månaden kommer att få en skattesänkning med 176 kronor i månaden. En förskollärare som tjänar 26 000 kronor i månaden får 199 kronor mer i månaden. En polis som tjänar 32 300 kronor i månaden får en skattesänkning på 337 kronor.

Socialdemokraterna kommer att rösta nej. Men ska vi tro partiledaren Stefan Löfven kommer partiet att tycka att jobbskatteavdraget är helt okej, bara nio månader efter att det har genomförts. Alltså efter en valseger i september 2014.

Det ger ett minst sagt svajigt intryck.

För Fredrik Reinfeldt finns det en rad goda skäl att genomföra avdraget. Det ger stimulans till ekonomin. Det är ett vallöfte som han nu har möjlighet att genomföra. Och naturligtvis skadar det inte att ge folk lite extra pengar i plånboken just ett valår.

Socialdemokraternas uppgift som oppositionsparti måste vara att utmana Fredrik Reinfeldts världsbild, inte att anpassa sig till den, till exempel genom att tala för höjda skatter. För två år sedan höll Socialdemokraterna på att utplåna sig själva. I dag ser vi en socialdemokrati som i och för sig klarar sig hyggligt i opinionsmätningarna, men som utplånar sin egen politik. Det största oppositionspartiet har ett ansvar för att verkligen driva oppositionspolitik, att hacka på regeringen och lägga fram alternativ. Och uppriktigt sagt: Det kan inte komma från hjärtat när ledande socialdemokrater säger att de tänker låta inkomstskatten vara orörd, efter en eventuell valseger 2014.

Mer läsning

Annons