Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S försöker sno den nordiska modellen

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Tänker du arrangera en utbildning om den ”Nordiska modellen”? Akta dig, du kan bli stämd inför domstol.

Socialdemokraterna har nämligen lagt beslag på begreppet. Den 9 december förra året registrerades den ”nordiska modellen” som ett varumärke av Patent- och registreringsverket.

Det var Socialdemokraterna som hade ansökt om varumärkesskydd. Varumärkesskyddet uppges omfatta utbildning, handledning, underhållning, idrottsaktiviteter och kulturverksamhet.

Nordiska ministerrådet och Nordiska rådet protesterar i en skrivelse till Patent- och registreringsverket.

Socialdemokraterna förlorade regeringsmakten 2006. Det gick ännu sämre i valet 2010. Under hösten 2011 drabbades partiet av sin värsta kris någonsin. Det såg nästan ut som om Socialdemokraterna höll på att upplösas av interna strider.

Nu har partiet återhämtat sig, men är ändå långt från att vara så dominerande som under sina glansdagar.

Det är ändå som om Socialdemokraterna anser sig ha rätt att bestämma över det mesta. ”Här ska ingen komma och arrangera en utbildning under rubriken den nordiska modellen. För då stämmer vi dem!”

– Det är väl lite snopet för den moderatledda regeringen, säger socialdemokraten Inger Segelström till tidningen Aktuellt i Politiken i en kommentar till Patent- och registreringsverkets beslut.

Stoltheten lyser! Hon är jätteglad över att ha lyckats varumärkesskydda begreppet den ”nordiska modellen”.

Även om Socialdemokraterna vore ett regeringsparti vore det bisarrt om partiet fick ensamrätt på begreppet den ”nordiska modellen”. Den nordiska modellen – eller det nordiska samarbetet – växte fram efter andra världskriget. Passfriheten som infördes redan på 50-talet. Den fria arbetsmarknaden blev verklighet i Norden innan den infördes i EU. Och genom vänorter och föreningsliv har det funnits en folklig förankring för samarbetet.

Finlands förre president Urho Kekkonen var i hög grad drivande bakom det nordiska samarbetet. Han var inte socialdemokrat, utan hörde till det finska Centerpartiet. Det nordiska samarbetet var ett sätt för Finland att orientera sig västerut på ett sätt som kunde accepteras av Sovjetunionen. Det var till exempel för att främja det nordiska samarbetet som svenskan blev obligatorisk i landets skolor.

Det finns fler varumärken som skulle kunna registreras.

”Det enda arbetarpartiet”, skulle kunna varumärkesskyddas av Moderaterna. ”Arbetarrörelsen” skulle kunna varumärkesskyddas av Vänsterpartiet. En gång i tiden fanns ett satirprogram i radion som kallades Radiomonopol. Där föreslogs att Socialdemokraterna skulle byta namn till Högerpartiet och Centern skulle kalla sig för Hattar och Mössor. Det finns gott om namn och uttryck som ett parti skulle kunna varumärkesskydda. Men politiken blir inte tydligare för det.

Mer läsning

Annons