Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-krönika: Den lilla kommunens styrka

Annons

Då och då hör jag kommentarer om att Ljusnarsbergs kommun är så fattig. Inget är faktiskt mer felaktigt. Visst, jag skulle inte beskriva oss som en rik kommun, men det finns ett brett spann däremellan. Vår kommun hade stora ekonomiska bekymmer som ligger 15-20 år tillbaka i tiden, men många tycks inte förstått att mycket hänt sedan dess. Vi har skapat en så stabil grund att stå på att vi nyligen besöktes av forskare från Lund som gör en rapport om oss få kommuner som lyckats med det många andra inte gjort.

Förra helgen ägnade jag mig åt att läsa en 20 år gammal utredning, lokalt mer känd som den ”Baska-utredningen" och det beror på utredarens efternamn. Utredningen gjordes i tuffa ekonomiska tider och heter ”Ljusnar det för Ljusnarsberg?” Den gjordes i början av vår ”ekonomiska resa” och pekade ut såväl problemen som möjliga vägar.

Ärligt talat så har utredningen varit en så kallad hyllvärmare, men så här i efterhand är det kul att se att mycket stämde. Utredningens slutsatser var att kommunens största tillgång är litenheten. Möjligheten att samordna, få ut tydliga signaler och snabbt skapa en helhetsblick. Vidare konstateras att man aldrig ska slå sig till ro, nya utmaningar kräver ständig handlingskraft och insikt och det krävs en tydlig politiskt styrning. Det är naturligtvis osvenskt att skryta, men jag vill säga att vi gjort allt detta.

Men i en av landets minsta kommuner – med en av de minsta ekonomierna – krävs det uthållighet och långsiktighet. Förra veckan presenterades förra årets resultat. Plus 38 miljoner gör att man får lite blandade känslor. Jag vet att många kommer bli arga att vi inte lagt ut mer pengar på verksamheten, men det finns förklaringar och det finns också en tanke med allt. Skälet till det stora överskottet är i princip det stora flyktingmottagandet.

Verksamheternas ökning av bidragen kopplat till flyktingarna har ökat med 46 procent och ersättningen från Migrationsverket ökat med hela 69 procent. Men vi vet att i år sjunker ersättningarna drastiskt och fortfarande kommer vi ha stora kostnader framför oss.

Verksamheternas ökning av bidragen kopplat till flyktingarna har ökat med 46 procent och ersättningen från Migrationsverket ökat med hela 69 procent. Men vi vet att i år sjunker ersättningarna drastiskt och fortfarande kommer vi ha stora kostnader framför oss.

Vi tvingades bygga upp stora verksamheter för att klara mottagandet men nu måste dessa anpassas. Och det måste vi klara på egen hand, igen! Vi kan inte sticka under stol att det stora flyktingsmottagandet i vår kommun även framledes kommer innebära stora utmaningar. Till Socialdemokraternas kongress i vår har jag och många fler skrivit motioner som innebär att det behövs en bättre politik och förutsättningar i regelverk för att de som kommit till vårt land ska få en bättre chans att klara sig själva ekonomiskt.

Det är ingen liten utmaning men jag tror på många kloka beslut på kongressen. Vad gäller det stora överskottet så tänker vi använda det på ett klokt sätt. Vi kan klara investeringar utan att ta lån, vi kan avsätta avvecklingsmedel då bidragen och ersättningarna kraftigt minskar, vi kan fortsätta hålla regionens lägsta skattenivå och mycket mer. Kort sagt, det vi gör är att fortsätta bygga ett starkt om än litet Ljusnarsberg.

Mer läsning

Annons