Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 S och M påverkar varandra

Annons
Länge sedan. En valaffisch från Moderaternas föregångare Högern år 1920. Socialdemokraten Hjalmar Branting anklagas för samröre med de ryska Bolsjevikerna. I dag har Moderaternas politik i hög grad påverkats av Socialdemokraterna. Arkivbild: Scanpix

Inför valet 2014 kommer både Moderaterna och Socialdemokraterna att utmåla en fiendebild av varandra. Men det finns också slående likheter mellan de båda huvudalternativen i svensk politik.

@NA Brödtext m pil:Båda partierna har tillsatt arbetsgrupper, för att förbereda framtidens politik, vilket innebär att båda partierna står i ett vägskäl. Vi vet inte riktigt vilken politik de kommer att lägga fram inför valrörelsen 2014.

Både Socialdemokraterna och Moderaterna vill framstå som det naturliga statsbärande partiet. Socialdemokraterna blickar tillbaka på historien. Moderaterna konstaterar nöjt att partiet lett en regering som lyckats hantera två djupa kriser – finanskrisen och Europas skuldkris.

Både Socialdemokraterna och Moderaterna har en pragmatisk grundsyn. De kompromissar med de höga idealen, för att nå sina syften. Vapenexport till diktaturer är okej, om det skapar jobb i Sverige. Utvisning av apatiska barn är okej, för deras familjer har inte rösträtt i svenska val.

Och framför allt: Både Socialdemokraterna och Moderaterna anpassar sig till varandra. De påverkar varandra politiskt på ett sätt som de aldrig har gjort tidigare.

Ibland beskrivs politik som ett cyniskt spel. Så enkelt tror jag inte att det är. Visst finns det cyniska inslag i inställningen till vapenexport och flyktingpolitik. Men de moderater som samlades i Örebro i förra veckan är besjälade av tanken på att få ner arbetslösheten och minska utanförskapet. Även bland socialdemokrater har jag mött ett äkta engagemang. De människor som sitter i nämnder och styrelser ute i kommunerna utför ett slitsamt och många gånger otacksamt arbete. Det gör de för att de tror på något.

Men de båda största partierna förhåller sig hela tiden till varandra.

Jag har gång på gång läst det principprogram som Moderaterna antog vid sin partistämma förra året. Där sägs det bland annat att Moderaterna har inspirerats av konservatism och liberalism. Men det står också följande:

”Tack vare öppenhet, individualism och marknadsekonomi har Sverige blivit ett av världens bästa länder att leva i.”

Så beskrivs det Sverige som har dominerats av Socialdemokraterna sedan 30-talet. Moderaterna hade lika gärna kunnat skriva in i sitt principprogram att partiet även har inspirerats av socialdemokratin. Men det vore nog lite väl magstarkt att säga det i ett officiellt dokument.

På Socialdemokraternas hemsida läser jag att Moderaterna är ett ”miljonärsparti”. I Socialdemokraternas partiprogram anklagas ”högern” för ”ekonomiska fundamentalism”.

Men i ett socialdemokratiskt program skulle det kunna stå att ”vi har hämtat inspiration från Moderaterna”. Eller kanske ännu hellre: ”Vi har anpassat oss till Moderaterna”. Det tydligaste exemplet är skattepolitiken. Socialdemokraterna kommer inte att gå till val på att höja skatterna för vanliga löntagare. Trots debatten om Carema kommer Socialdemokraterna inte att säga nej till privata vårdgivare. Och friskolorna är här för att stanna.

Inför valet är det trots allt skillnaderna som ska diskuteras. Men det är också uppenbart att det finns påtagliga likheter mellan huvudalternativen i svensk politik.

Mer läsning

Annons