Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S och trovärdigheten

Annons

Socialdemokraterna i Örebro har gjort bort sig – igen. Det är högst anmärkningsvärt att kommunpolitikens mest rutinerade parti har så svårt att hålla sig till givna regler. Regelbrotten skadar det egna partiet, men än värre, också den allmänna tilltron till politiker.

I kommunfullmäktige i onsdags utbröt en dryg halvtimma lång ordstrid om en interpellation. Miljöpartisten Fredrik Persson uttryckte sin vrede, om än något tillbakahållen, över att Socialdemokraterna använt kommunala kuvert för att bjuda in till ett partipolitiskt möte. Han krävde en utredning och sedan möjligen ”straff”.

Socialdemokraternas Lena Baastad gav sig på att förklara vad som hänt utan att ta på sig något direkt ansvar. Det öppnade för en kanonad av förtrytelse från motståndarna, som kunde skjuta mot öppet mål. Den debattekniken kallade Lena Baastad i går för smutskastning. Det låter illa, men är inte mer än ett vanligt ord politiker emellan när motståndaren kommer med misshagliga argument.

En gång är ingen gång. Visst måste det finnas utrymme för fel i politiken, precis som i all annan verksamhet. Problemet för Socialdemokraterna i Örebro är att partiet gjort samma misstag flera gånger, alltså använt sig av kommunen som avsändare för partipropaganda.

Flera gånger samma misstag är inte acceptabelt. Socialdemokraterna verkar ha en inrotad oförmåga att skilja på vad som är rena partiangelägenheter och vad som tillhör kommunen. Den gränsen måste vara knivskarp för dem som vill företräda medborgarna.

Efter ett halvår av samregerande med hövligt tilltal är nu glöden tillbaka i Örebrodebatten inför omvalet om drygt två veckor. Det är helt naturligt och en nödvändighet för att klargöra alternativen för de 27 000 väljarna i nordöstra valkretsen.

Väljarna har partiernas program och prioriteringar att väga mot varandra för att fatta sina beslut. Där finns kärnan i politiken. Skillnaderna är som vanligt inte så stora i den kommunala politiken, men de finns. För väljarna kan fler fritidsgårdar, högre lärarlöner eller jobbsatsningar för unga vara prioriteringar som till slut avgör.

Socialdemokraterna borde lägga all sin kraft på sin politik. Nu har partiet solkat sin egen trovärdighet. Det blir väljarnas sak att värdera den insatsen.

Mer läsning

Annons