Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blev Karlskoga en del av Stockholm

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Välkommen till Nerikes Allehanda. En av Stockholms dagstidningar. Jo, du läste rätt. Den tidning som du nu läser ges ut i Stockholm. Åtminstone om vi ska tro Stockholms egen marknadsföring. Till Stockholm räknas nämligen inte bara Stockholms stad – eller Stockholms län. Till Stockholm räknas en betydande del av landet, till exempel Örebro.

Men låt oss börja från början. En norrman har anmält Stockholm till konsumentombudsmannen. Norrmannen anser att det är missvisande när Stockholm kallar sig för Skandinaviens huvudstad. Enligt anmälarens sätt att se det är Stockholm en stad i Skandinaviens utkant. Och det märks på resandeströmmarna. Både Köpenhamn och Oslo har flygplatser som är större än Arlanda.

Visserligen delas de flesta av Nobelprisen ut i Stockholm. Men det viktigaste – det pris som fick USA:s president Barack Obama att resa till Skandinavien – delas ut i Oslo.

Ja, ja, tänkte jag. Låt norrmannen bråka med myndigheter, om han är så road av det.

Men så såg jag lite fler detaljer. Stockholmsregionen anser sig ha 3,5 miljoner invånare och fem internationella flygplatser. Hmmm.... Vilka är Stockholms fem internationella flygplatser? Arlanda, naturligtvis. Bromma, absolut.

Men Västerås? Tveksamt. Skavsta? Jag tycker det ser lite löjligt ut när jag ser skyltar av typen ”Stockholm-Västerås” eller ”Stockholm-Skavsta”. Men även om både Skavsta och Västerås räknas in, så blir det bara fyra flygplatser. För att få fem internationella flygplatser i ”Stockholmsregionen” måste det till ytterligare en. Och svaret är: den femte ligger i Örebro.

Stockholms län har två miljoner invånare. Hur får de det till att regionen har 3,5 miljoner invånare?

Jag ringer till Monicka Ewert på Stockholm business alliance. Hon förklarar att alla kommuner som har anslutit sig till Stockholm business alliance, räknas till Stockholmsregionen. Och, det är klart, då kommer saken i ett annat läge. För då räknas 50 kommuner in i regionen. Inte bara kommunerna i Stockholms län eller de kommuner som gränsar till Stockholms län. Enligt detta synsätt hör även kommuner som Örebro, Karlskoga, Ludvika, Smedjebacken, Gävle, Surahammar med flera till Stockholmsregionen. Jag undrar hur turistbyrån i Stockholm skulle reagera om jag gick in och bad att få en karta över Stockholmsregionen. Skulle jag då att få en karta som omfattar Ludvika och Smedjebacken? Eller om jag frågar hur jag bäst tar mig till en flygplats? Kommer de att tala om att jag kan ta tåget till Örebro? Kanske dags att döpa om Örebro södra till Stockholm västra?

Begreppen skulle ju kunna utvidgas ännu mer. Kiruna, till exempel, ligger bara en timmas flygresa från Stockholm – och är dessutom världens till ytan största stad. Det vore väl nåt! Och på sommarmånaderna skulle Stockholm kunna skriva i sina turistbroschyrer att Stockholm är staden där solen aldrig går ner – åtminstone i den norra förorten Kiruna.

Mer läsning

Annons